Beeldende therapie: Art is Therapy


UTRECHT, 20140430 -- Wij zijn aangenaam verrast dat Alain de Botton en John Armstrong in de tentoonstelling “Art Is Therapy” in het Rijksmuseum een bijdrage leveren aan het landelijk bekendmaken dat kunst een vorm van therapie is. Graag sluiten wij aan bij deze tentoonstelling om ons verhaal te vertellen. Want terwijl de bezoekersaantallen in de musea nog nooit zo hoog zijn geweest als nu, raken steeds meer beeldend therapeuten hun baan kwijt als gevolg van bezuinigingen.

Beeldende therapie

In het artikel “Rijksmuseum is nu even psychiatrische inrichting” in Metro van 25-04-2014 staat onder andere het volgende: “Ze (Armstrong en De Botton) beschouwen kunst als een vorm van therapie”.

Wij, beeldend therapeuten, zien iedere dag dat kunstzinnig bezig zijn, op een professionele manier begeleid, een krachtig therapeutisch middel is. Beeldende therapie is een non-verbale therapie en richt zich op verschillende cliëntgroepen: kinderen, volwassenen en ouderen, met en zonder beperking, met psychosociale problemen en/of psychiatrische stoornissen.

Het kijken naar kunst, zoals in de tentoonstelling van het Rijksmuseum momenteel wordt aangeboden, is een receptieve vorm (kijken naar en beschouwen van de eigen beleving)  van beeldende therapie. Er zijn ook meer actieve therapievormen binnen de beeldende therapie, waarbij het doen en ervaren voorop staan. Cliënten maken dan zelf werkstukken met gebruik van allerlei materialen (hout, verf, klei, fotografie enz.).

Bedreigd in voortbestaan

“Kunst werkt therapeutisch en daarom zou het Rijksmuseum opgenomen moeten worden in de basisverzekering.” (Wim Pijbes in Metro, 25-04-2014).

Bezuinigingen in de GGZ en andere instellingen waar beeldend therapeuten werken maken dat ons vak nu ernstig wordt bedreigd. Cliënten kunnen straks in gespecialiseerde instellingen nog maar mondjesmaat beeldende therapie krijgen of alleen als ze het zelf kunnen financieren. Ambulante zorg wordt vooral aangeboden in verbale vorm, waar niet alle cliënten baat bij hebben. Een non-verbale therapie zoals beeldende therapie heeft soms als enige therapie effect op hen, omdat een verbale therapie nu eenmaal minder goed bij hen past. Ze dreigen hiermee uitgesloten te worden van passende hulp.

Een grappig bedoelde opmerking van de directeur van het Rijksmuseum over dat het museum opgenomen zou moeten worden in de basisverzekering komt bij ons dan ook hard aan. Beeldende therapie moet in de basisverzekering, omdat mensen die het niet breed hebben anders niet de zorg krijgen waar zij behoefte aan hebben.


Deel: ' Beeldende therapie Art is Therapy '
Lees ook