Cultureel erfgoed van Koninklijk Instituut v.d. Tropen in Silent Cubes


Het KIT kiest voor de energiezuinige en veilige archiefoplossing van FAST LTA om digitale masterbestanden langdurig te bewaren

Amsterdam / Vaals, 20121001 -- De samenwerking tussen Comex Nederland en het Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT) heeft geleid tot een veilige opslag van gedigitaliseerd koloniaal en cultureel erfgoed. Deze digitale masterbestanden moeten voor de toekomst bewaard blijven. Hiervoor heeft het KIT een digitale klimaatkamer (eDepot) ingericht en werd er gekozen voor een oplossing in de vorm van de Silent Cubes van fabrikant FAST LTA.

Papier vergaat

Tot voor kort stond belangrijke informatie vaak op papieren dragers. Maar papier is kwetsbaar en kan niet eeuwenlang bewaard worden. Als we ons koloniaal en cultureel erfgoed goed willen nalaten, zullen we moeten overstappen op een ander systeem. Digitalisering lijkt op dit moment de beste keuze. Het digitaliseren van de KIT-erfgoedcollecties (onder andere boeken, tijdschriften, manuscripten, foto’s, muziek, kaarten en archief) vindt plaats in diverse programma’s.

‘Het mes snijdt aan twee kanten’, want als papieren documenten gedigitaliseerd worden, hoeven de originele werken niet meer blootgesteld te worden aan daglicht, zuurstof en allerlei andere omgevingsfactoren, die het document kunnen aantasten. De originele werken worden bewaard in de Klimaatkamer. De digitale scans zijn tegenwoordig kwalitatief zo goed dat deze het originele document kunnen vervangen.

Veilig en energiezuinig

Het duurzaam opslaan van het gedigitaliseerde erfgoed gebeurd bij het KIT op het Silent Cube archiefsysteem van FAST LTA. De Silent Cubes zijn zeer energiezuinig en kunnen alle gegevens risicoloos en onbeperkt bewaren. De twaalf harde schijven die in één Silent Cube zitten, komen van drie verschillende fabrikanten. Deze harde schijven zijn zodanig met elkaar verbonden dat er vier harde schijven kunnen uitvallen zonder dat dit tot gegevensverlies leidt. Comex en FAST staan garant voor het behoud van alle gegevens in de Silent Cube. De Silent Cubes bevatten een WORM-controller (Write Once Read Many), die er hardwarematig voor zorgt dat gegevens niet overschreven worden. Dus gebruikers, virussen of hackers kunnen nooit de data op de Silent Cubes veranderen, wissen of onbruikbaar maken.

Om er honderd procent zeker van te zijn dat de gegevens niet verloren gaan, is de Silent Cube-oplossing van het KIT dubbel uitgevoerd en staat deze fysiek op twee verschillende locaties. De gegevens staan dus gespiegeld op beide Silent Cube systemen. Dit heeft als voordeel dat wanneer de Silent Cube beschadigd raakt door bijvoorbeeld brand op een locatie, dit geen invloed heeft op de gegevens van de Silent Cube op de andere locatie.

De aanleiding voor de aanschaf van de Silent Cubes was dat het gebruikte opslagsysteem van het KIT aan vervanging toe was. Silent Cubes zijn een veilige archiefoplossing. Een Silent Cube is een archiefmodule waar afhankelijk van het model tussen 1 en 16 terabytes in kan worden opgeslagen. De afmeting van één Silent Cube is 22 cm x 22 cm x 23 cm en de Silent Cube weegt 13 kg. Hierdoor kunnen de Silent Cubes eenvoudig in een 19” rack geplaatst worden.
In iedere Silent Cube zit hardware die regelt dat de gegevens vindbaar zijn, maar niet overschreven kunnen worden door andere gegevens. Juist het gebruik van deze hardware zorgt ervoor dat een softwarefout of een administrator niets kan wijzigen. Een volle Silent Cube is dus een statisch archief waarin veranderingen niet meer mogelijk zijn. Om mogelijk dataverlies door hardwarefouten te voorkomen, worden de twaalf harde schijven van elke Silent Cube dagelijks op veranderingen gecontroleerd (Digital Audit). Als ook maar één bit op één van de harde schijven in de Silent Cube verandert, valt dit op en geeft het systeem een waarschuwing aan de administrator. Op deze manier kun je er zeker van zijn dat er geen data verloren gaat.

De aanschafprijs van de Silent Cubes is vriendelijk in vergelijking met andere systemen. Daarnaast behoeft het systeem nadat de harde schijven zijn gevuld, nauwelijks onderhoud.
Het energieverbruik van een 16 terabyte Silent Cube is 2 watt per uur in de stand-by mode en daarmee verwaarloosbaar. Zelfs in de full-operational mode is het energieverbruik per 16 terabyte minder dan 150 watt per uur. Een prima oplossing dus voor een duurzaam archief op middellange en lange termijn.

Schaalbaar

Het systeem kan ongelimiteerd uitgebreid worden met nieuwe Silent Cubes. Voor het KIT is dit een belangrijke meerwaarde, want er komen nog flink wat documenten van de koloniale erfgoedcollectie in de digitale klimaatkamer.

Support

Als het Silent Cube systeem draait, heb je er geen omkijken meer naar. Maar mocht er onverhoopt iets vreemds gebeuren, dan kun je vrijwel meteen terecht bij de afdeling support van Comex sales BV. Zij geven je telefonisch of per e-mail ondersteuning. Daarnaast verifieert Comex actief de werking van iedere Silent Cube die door hen geïnstalleerd is. De dagelijkse statusmeldingen van elk Silent Cube systeem worden zowel in de meldkamer van Comex in Vaals als in de meldkamer van fabrikant FAST LTA in München gelezen en als het nodig is, komt de technische dienst langs om het probleem te verhelpen.

Aanvullende informatie

Voor meer informatie over de Silent Cube archieven kunt u contact opnemen met Comex sales BV, Kerkstraat 28, 6291 AC Vaals, tel.: (+31) 043-3088400, info@comex.eu, www.comex.eu. Informatie en een uitgebreider bericht van de Silent Cube installatie bij het Koninklijk Instituut voor de Tropen kunt u ook van de website onder https://www.comex.eu/producten downloaden.

Over Comex sales B.V.

Comex sales B.V. is als partner van de Europese Incom groep de onafhankelijke distributeur voor producten en oplossingen op het gebied van opslag- en duplicatiesystemen. Sinds 1986 op de markt is onze groep een betrouwbare partner voor systeemhuizen en integrators in Duitsland, Frankrijk, Spanje, Portugal en de Benelux.

Comex sales B.V.
Kerkstraat 28
6291 AC Vaals
Nederland

tel.: +31 43 30 88 400
fax: +31 43 30 88 409

info@comex.eu
www.comex.eu


Deel: ' Cultureel erfgoed van Koninklijk Instituut v.d. Tropen in Silent Cubes '
Lees ook