Succesvol jaar voor de Utrechtse Musea


UTRECHT, 20141229 -- De Utrechtse musea hadden in 2014 een goed jaar. Ondanks het wegvallen van het Geldmuseum groeiden de bezoekersaantallen van 870.000 naar ruim 900.000 bezoekers. Vooral de Domtoren, het Universiteitsmuseum en Het Spoorwegmuseum beleefden een goed jaar, maar ook andere musea noteerden een kleine plus. De gezamenlijke musea hebben de ambitie door te groeien naar 1 miljoen bezoekers in 2015.

Het merendeel van de Utrechtse musea kunnen dit jaar stijgende bezoekersaantallen presenteren. De Domtoren beleefde een succesvol jaar, naar verwachting 70.000 personen durfden het aan de Dom te beklimmen, een fikse stijging ten opzichte van de 62.000 bezoekers van vorig jaar. Dit succes is onder meer te danken aan de feestmaand maart waarin het Domtorenboek van René de Kam verscheen.

Het Universiteitsmuseum verwelkomde begin december de zestigduizendste bezoeker. Vorig jaar trok het museum met 55.000 al een recordaantal bezoekers, de stijging zet zich dit jaar dus voort. De goede cijfers van 2014 zijn onder andere te danken aan de succesvolle tentoonstelling ‘Tot op het bot’ en de verkiezing tot 'Kidsproof museum van de provincie Utrecht'. Het Spoorwegmuseum passeert voor het eerst in de historie de grens van 400.000 bezoekers.

Het Centraal Museum stevent, ondanks de verbouwing, af op een aantal van 140.000 bezoekers. Sonnenborgh beleeft het beste jaar sinds 2010 en eindigt boven de 20.000 bezoekers. De kijkavonden blijven populair en er is een stijging in het scholenbezoek. Museum Speelklok sluit 2014 af met ongeveer 90.000 bezoekers, een stijging ten opzichte van vorig jaar. Een succes is de tentoonstelling ‘Moving Magic’, over 19de-eeuwse automaten uit Parijs. Dankzij een samenwerking met illusionist Hans Klok is er veel publiciteit rondom de opening van de tentoonstelling geweest. Ook tijdens de vakantieperiodes is Speelklok goed bezocht, vooral tijdens de zomervakantie was het bezoekersaantal boven verwachting.

Ook Museum Catharijneconvent verwacht dit jaar 90.000 bezoekers te trekken, een lichte stijging ten opzichte van vorig jaar. 2014 komt daarmee in de top drie van best bezochte jaren van het museum. De huidige tentoonstelling ‘Ik geef om jou! Naastenliefde door de eeuwen heen’, die nog te zien is tot en met 1 maart, trekt veel bezoekers. Het Utrechts Archief verwacht rond de 31.000 bezoekers uit te komen, een lichte stijging ten opzichte van het topjaar 2013 waarin de Vrede van Utrecht werd gevierd. 


Deel: ' Succesvol jaar voor de Utrechtse Musea '
Lees ook