IDFA: Zintuiglijke ervaring doofblindheid in ‘Planet of Snail'


De Volkskrant: ***** “Eenvoudig maar briljant portret van de doofblinde Young-Chan"

AMSTERDAM, 20111116 -- Op 18 november gaat de IDFA documentaire ‘Planet of Snail’ (slakkenplaneet) in première waar de kijker op een indringende wijze wordt betrokken in de wereld van de doofblinde schrijver Young-Chan. De Koreaanse regisseur SeungJun Yi en de producent Min-Chul Kim (IDFA mid-length winnaar 2009) hebben het materiaal 2.5 jaar bijelkaar verzameld. Beiden zullen aanwezig zijn bij de première.

Vanaf 18 november zal er ook een ‘Love is Touch’ web-app beschikbaar zijn. Met deze volledige gratis app kan het verhaal achter de documentaire worden bekeken en kan met een game de uitzonderlijke vinger braille-taal van Young-Chan worden geleerd met woorden van zijn eigen essays en poëzie.

De documentaire laat een portret zien van de doofblinde Young-Chan die compleet is afgesneden van de wereld. Young-Chan komt van de 'Planet of Snail'. Bewoners van deze kleine planeet noemen zichzelf 'snails' (slakken) omdat ze langzaam bewegen, enkel op hun tastzin kunnen vertrouwen, en communiceren op gevoel. In deze eenzaamheid en diepe pijn ontmoet hij zijn vriendin en latere vrouw Soon-Ho, die eveneens kampt met een lichamelijke handicap. Op een serene toon volgt de camera zijn alledaagse handelingen, waarin het publiek actief zijn bestaan zonder zicht en gehoor wordt betrokken. Young-Chan voelt zich als een astronaut. Maar dat neemt niet weg dat hij geen gevoel heeft voor de schoonheid in de wereld. Kijk voor meer info en de trailer op www.planetofsnail.com en www.facebook.com/planetofsnail.

 “Nog nooit is er een documentaire gemaakt waarbij de kijker zo dichtbij de belevenis van het tastende bestaan van doofblinden kan ervaren”, zegt de regisseur SeungJun Yi. 

Over de makers
Regisseur: SeungJun Yi is een van de meest bekende Koreaanse documentairemakers. Zijn documentaire ‘Children of God’ (2008), werd vertoond op Hotdocs in 2009 en is wereldwijd gedistribueerd. Zijn documentaires laten het leven zien van onzichtbare minderheden en wrikken aan onze eigen ideeën over wat normaal is, of hoort te zijn. 

Producent: Min-Chul Kim komt uit klein dorp in Zuid-Korea waar hij opgroeide in een familie met een platenzaak, deze later veranderde in een videotheek. Na een aantal baantjes als party promotor en literair agent, leeft Min-Chul tegenwoordig als onafhankelijk filmproducent in zowel Seoul als Amsterdam. Min-Chul's filmografie bestaat o.a. uit de 2009 IDFA winnaar ‘Iron Crows’.

Vertoningen tijdens het 24e International Documentary Film Festival Amsterdam:
 Munt 11                 vr 18-11    16:30 Brakke Grond Expozaal  za 19-11    18:30 Tuschinski 5            wo 23-11    11:00 Munt 11                 vr 25-11    22:00 

Informatie over Planet of Snail bij het IDFA


Deel: ' IDFA Zintuiglijke ervaring doofblindheid in ‘Planet of Snail' '
Lees ook