Meerderheid Eerste en Tweede Kamer steunt circusdierenverbod


Wilde circusdieren verboden per 15 september 2015

Amsterdam, 20150429 -- Een meerderheid van zowel de Eerste als Tweede Kamer steunt het ontwerpbesluit van staatssecretaris Sharon Dijksma waarin het gebruik van wilde dieren in circussen per 15 september 2015 wordt verboden. Circussen mogen vanaf deze datum niet langer met olifanten, leeuwen, tijgers en andere wilde dieren optreden of rondreizen in Nederland.

Nadat de Tweede Kamer dinsdag 21 april haar steun aan het ontwerpbesluit gaf, steunt nu ook de Eerste Kamer het verbod. Dit gebeurde tijdens de commissievergadering Economische Zaken gistermiddag. De voorhangprocedure, waarin zowel Eerste als Tweede Kamerleden de staatssecretaris konden verzoeken het besluit eventueel aan te passen, is hiermee afgerond. Vereniging Wilde Dieren de Tent Uit is verheugd met de brede steun van de Kamerleden en ziet haar inspanningen in haar 10-jarig jubileumjaar beloond.

Nadat de VVD en PvdA op 29 oktober 2012 in het Regeerakkoord aankondigden het gebruik van wilde dieren in circussen te gaan verbieden, besloten steeds meer circussen minder dieren in te huren, of zelfs helemaal af te zien van een programma met wilde dieren. Volgens tellingen van dierenbeschermingsorganisatie Wilde Dieren de Tent Uit werden er in 2014 37 circusdieren gebruikt die per 15 september 2015 verboden zullen worden.

Wilde Dieren de Tent Uit heeft zich na de aankondiging van het verbod in 2012 ingezet om alle wilde circusdieren opvang te kunnen aanbieden. Hiermee wil de dierenbeschermingsvereniging voorkomen dat de dieren in andere landen kun kunstjes moeten blijven vertonen. Staatssecretaris Dijksma heeft positief gereageerd op dit aanbod en heeft toegezegd, waar nodig, de opvang te faciliteren.

“Nu met dit historische verbod dierenleed voor entertainment in circussen wordt verboden, rest ons om goede nazorg te bieden aan alle dieren die jarenlang onnatuurlijke kunstjes in de piste hebben moeten vertonen. In samenwerking met het ministerie en de circussen willen wij kijken naar de beste oplossing voor de individuele dieren.” aldus Leonie Vestering, directeur Wilde Dieren de Tent Uit.

Nu de voorhangprocedure is afgerond, zal het ontwerpbesluit ter advisering naar de Raad van State worden verstuurd. Na 1-3 maanden zal het verbod, eventueel voorzien van aanpassingen, worden gepubliceerd in het Staatsblad en inwerkingtreden op 15 september 2015.


Deel: ' Meerderheid Eerste en Tweede Kamer steunt circusdierenverbod '
Lees ook