De Lege Stoel (in 100 filmpjes)


Contemporary art project in 100 filmpjes

GRONINGEN, 20140429 -- Een lege stoel duikt in tal van situaties op, zij blijft onzeker over dat wat komen gaat. Zij vindt nooit wat zij zoekt, de stoel blijft leeg terwijl de heimwee blijft en de toekomst lonkt. Hetzelfde gedicht wordt gefilmd, gefotografeerd in 100 levende schilderijen terwijl steeds hetzelfde gedicht weerklinkt. Op youtube zijn hiervan de eerste resultaten te zien.

De lege Stoel  -  Art (performance) foto en filmproject 

Artperformance/Video  en Fotoproject n.a.v. Het Gedicht  'De Lege Stoel'  van Johan  van der  Dong

Een lege stoel duikt in tal van situaties op, zij blijft onzeker over dat wat komen gaat.  Zij vindt nooit wat  zij zoekt, de stoel  blijft leeg  terwijl  de heimwee blijft en de toekomst lonkt. Hetzelfde gedicht  wordt gefilmd, gefotografeerd  in 100 levende schilderijen  terwijl  steeds hetzelfde  gedicht weerklinkt  over  de snelheid  waarin ons leven voorbij  strijkt  omdat de klok  eeuwig  door  tikt.

Dit gedicht is te vinden in de bundel Levensplagen 2013  van  Johan van der Dong, uitgegeven  door  Free  Musketeers.

De filmpjes zijn via youtube te volgen  zodat een zo groot mogelijk publiek  van deze vorm van kunst kennis  kan nemen omdat  kunst  in al zijn vormen  onderdeel  is van het dagelijks leven  van ons  leven. Kunst  een lach en een traan bij ons  kan ontketenen doordat  de  herkenbaarheid  ervan ons leven  weet  te raken.

Het Gedicht  de  Lege  Stoel  wordt uitgebeeld  door een jonge vrouw  in verschillende  situaties naast een oude stoel (crapeau) te zetten, waar zij in verschillende outfits  naast gaat staan of zitten. Ook zal er een (kleine)  locatiewijziging zijn. Het gedicht hoor je telkens weer, op de achtergrond. Een (kleine) vervreemding  geeft   aan het grote gemis haar extra dimensie.De jonge vrouw is synoniem voor het leven en laat door haar verschijningsvorm zien dat het leven altijd doorgaat.

Aan het publiek wordt een oproep gedaan om situaties of gebeurtenissen aan te dragen waarin de Lege Stoel  zijn opwachting maakt.

De lege stoel 

Waar was je nou

Ik wou je liefde geven

Wou je knuffelen

Ik snap  het niet

Je bent  weggebleven

Zomaar  ineens

Kon  verweesd geen afscheid nemen

Zittend in een  lege stoel

Voor dit project worden (nieuwe) media ingezet  zoals Youtube. Alle versies zullen daarop te horen zijn. Ook zullen ze te horen zijn in galerieën en kunstruimten door heel Europa. Daarnaast zal het voor het Passion for Freedom Festival  worden ingezonden.

Performance  bij het honderdste filmpje
Het project eindigt bij een nog nader te bepalen locatie waar het laatste filmpje zal worden opgenomen. Voor dit laatste filmpje zal publiek  worden uitgenodigd die gevraagd zal worden om een stoel  mee te nemen  waar zij niet op gaan zitten.  Hun stoel blijft dus leeg als teken van ons eindeloze verlangen.

Als illustratie van het project vindt u hierbij een aantal links waarop de lege stoel te bekijken valt.Johan van der Dong werd bekend met projecten zoals de postbus van God, de hotline van God waarmee hij de internationale pers haalde.Vorig jaar november werd hij vanwege zijn kunstwerk The P.O.Box for  Allah voor een freedoms-award  genomineerd.

Johan van der Dong   Beeldend Kunstenaar en Art Performer


Deel: ' Contemporary art project in 100 filmpjes De Lege Stoel '
Lees ook