Jongeren onwetend over kosten uitvaart


Barendrecht, 20170406 -- Veel jongeren onderschatten de kosten van een uitvaart aanzienlijk. Hoewel een gemiddelde uitvaart volgens de consumentenbond zo rond de 7.500 euro kost, ramen jongeren tussen de 18 en 29 jaar de kosten slechts op zo’n 5.000 euro. Dat blijkt uit een enquête die UitvaartNet.nl hield onder 914 consumenten uit vier verschillende leeftijdscategorieën.

65 procent van de ondervraagde jongeren en jongvolwassen schatten de totale kosten van een gemiddelde uitvaart in op minder dan 6.000 euro. Een deel daarvan gaat daar zelfs nog 2.000 euro onder zitten.

Oorzaak

Dat juist jongvolwassen de kosten zo laag inschatten, ligt volgens UitvaartNet mogelijk aan het feit dat de meesten van hen nog niet denken aan het afsluiten van een uitvaartverzekering of daarvoor geld opzij leggen. Bij het afsluiten van een uitvaartpolis wordt namelijk snel duidelijk dat kosten van een crematie of begrafenis flink kunnen oplopen.

Ouderen beter op de hoogte

Ouderen zijn over het algemeen veel beter de op de hoogte van de daadwerkelijke kosten. Zo schatten de 50 plussers de kosten van een gemiddelde uitvaart op bijna 7.800 euro, 300 euro boven het landelijke gemiddelde. Deze groep heeft in veel gevallen al een uitvaartverzekering afgesloten of te maken gehad met het betalen van een factuur voor een uitvaart.

Praktijk

In de praktijk variëren de kosten van een crematie tussen de 6.500 en 9.000 euro en een begrafenis tussen de 8.500 en 11.000 euro. Een ‘budget’ uitvaart met enkel de minimumeisen kost rond de 4.000 euro.

Belangrijke factoren die een rol spelen in het totale kostenplaatje zijn het aantal genodigden, wel of geen opbaring, de grafkist, de afscheidsdiensten, bloemen, catering en aanvullende wensen.

Jongeren onwetend over kosten uitvaart


Deel: ' Jongeren onwetend over kosten uitvaart '
Lees ook