Nederlander besteedt gemiddeld 7.281 euro aan uitvaart


UTRECHT, 20170710 -- Nederlanders besteden gemiddeld 7.281 euro aan een uitvaart. Dit blijkt uit een recente analyse van UitvaartNet.nl, die de afgelopen maanden de data bijhield van 1.568 mensen die de uitvaartkosten berekentool in hebben gevuld.

Met de berekentool kan men per categorie, zoals de kist, bloemen, plechtigheden, catering, etc. de wensen aangeven voor de uitvaart. Hier komt vervolgens een bedrag uit dat een goede indicatie geeft van de totale kosten.  

Begrafenis of crematie
Uit de analyse blijkt dat vooral de keuze tussen een begrafenis of een crematie een grote invloed heeft op de kosten. Met een gemiddeld bedrag van 8.125 euro liggen de kosten van een begrafenis beduidend hoger dan bij een crematie (6.670 euro).

Die hogere kosten zijn overigens goed te verklaren. Bij een begrafenis zijn er namelijk doorlopende kosten van toepassing: de zogenaamde grafkosten. Hiervan wordt de huur en het onderhoud van het graf bekostigd.

Afhankelijk van de gemeente waar de laatste rustplaats zich bevindt, kunnen de grafkosten oplopen tot meer dan 2.000 euro voor een algemeen graf en meer dan 5.000 euro voor een particulier graf. Verder zijn de kosten voor een grafmonument ook aanzienlijk: zo’n 1.000 euro voor een standaard gedenksteen. Ten slotte blijkt uit de berekentool dat er bij een begrafenis vaker wordt gekozen voor een duurdere kist dan bij een crematie.

Er zijn ook kosten die niet specifiek zijn aan het soort uitvaart, zoals het overbrengen van de overledene, opbaring, de rouwstoet en de afscheidsdienst.

[Nederlander besteedt 7.281 euro aan uitvaart]


Stijgende kosten
De kosten van een uitvaart blijven stijgen. Dit komt omdat de eisen die de nabestaanden stellen aan de uitvaart steeds uitgebreider worden. Er wordt geen genoegen meer genomen met een standaard rouwkaart en een afscheidsdienst waarbij alleen koffie of thee wordt geschonken. De meeste mensen willen een afscheidsborrel waarbij mensen wat lekkers kunnen eten een borreltje met elkaar kunnen drinken. Ook aan de kist en de bloemen wordt meer uitgegeven dan vroeger.

De Consumentenbond rekende in 2016 uit dat de kosten van een uitvaart over 40 jaar zo’n 24.500 euro bedragen, grotendeels vanwege de inflatie. 

Bron: UitvaartNet.nl


Deel: ' Nederlander besteedt gemiddeld 7.281 euro aan uitvaart '
Lees ook