Uitreiking 'Gouden Klim' - begin van een traditie


NAARDEN, 20141013 -- Een vergulde speld van het beeld ‘De Klim’, het nationale donormonument naast de Grote Kerk in Naarden, is op vrijdag 10 oktober 2014 voor het eerst uitgereikt. Piet Legerstee en Paul van den Elsaker waren de ontvangers. Zij werden gehuldigd vanwege hun grote inzet op het gebied van orgaandonatie in het algemeen en hun inspanningen voor de Stichting Nationaal Donor Monument (SNDM) in het bijzonder. Legerstee was ooit de initiatiefnemer van het donormonument, Van den Elsaker heeft hem van het begin af aan bijgestaan om samen hun ideeën te realiseren.

[Eerste uitreiking 'Gouden Klim' aan v.l.n.r. Piet Legerstee en Paul van den Elsaker]

De bedoeling is dat deze uitreiking een traditie wordt voor mensen die zich op bijzondere wijze inzetten voor orgaantransplantatie en -donatie, aldus een woordvoerder van de SNDM, de bedenker van deze blijk van erkenning. Dit jaar wordt van 12 t/m 19 oktober de Donorweek gehouden en de SNDM vond dat een mooi moment voor de uitreiking van de ‘Gouden Klim’.

Het donormonument De Klim in Naarden is opgericht ter herinnering aan alle anonieme donoren die hun organen hebben afgestaan. Het is een plek waar getransplanteerden hun donor kunnen bedanken en nabestaanden van donoren troost kunnen vinden. Het monument werd in oktober 2011 onthuld.

De SNDM stelt zich tot doel om het donormonument zo breed mogelijk onder de aandacht te brengen. Zo zijn er intussen vier transplantatieziekenhuizen waar een replica van De Klim een prominente plaats inneemt. Het streven is dat in de nabije toekomst in alle transplantatieziekenhuizen in Nederland een replica staat.

Nadere informatie is te vinden op www.donormonument.nl.

Fotobijschrift: Piet Legerstee en Paul van den Elsaker (van links naar rechts) waren beiden zeer verguld met de onverwachte blijk van waardering.


Deel: ' Eerste uitreiking 'Gouden Klim' opent week van de orgaandonatie '
Lees ook