Grote zomertentoonstelling in Worpswede over Heinrich Vogeler


Tentoonstelling 'Van romanticus tot revolutionair – in het voetspoor van Heinrich Vogeler' in Worpswede van 26 mei t/m 30 september 2012

WORPSWEDE, 20120522 -- Heinrich Vogeler is een van de vijf grondleggers van de kunstenaarskolonie Worpswede in de buurt van Bremen. Hij is zonder twijfel een van de meest kleurrijke en interessante kunstenaars die ooit in het dorp hebben gewoond en gewerkt. Vogeler was zijn hele leven zoekende en koos steeds nieuwe artistieke wegen. Hij vond het belangrijk om kunst zoveel mogelijk in het leven van alledag te integreren. Niet vreemd dus dat hij zowel als schilder, graficus, ontwerper en architect actief was.

Jubileumjaar
Het is niet toevallig dat de tentoonstelling in 2012 plaatsvindt: het is 140 jaar geleden dat Vogeler werd geboren en 70 jaar dat hij stierf. Een goede reden voor de vier belangrijkste musea in Worpswede de eerste gezamenlijke tentoonstelling te organiseren. Deze zomertentoonstelling is de meest intense en complete tentoonstelling over Heinrich Vogeler tot nu toe. Meer dan 300 objecten en kunstwerken worden getoond. Voor een deel gaat het om bruiklenen uit particulier bezit die niet eerder te zien zijn geweest. In elk museum staat een belangrijk schilderij centraal. Dit kunstwerk vormt het uitgangspunt om een bijzonder facet van leven en werk onder de loep te nemen.

Een van de bekendste schilderijen van Vogeler, »Frühling« (lente), is het centrale werk in Haus im Schluh. Afgebeeld is Vogelers vrouw Martha. Dit werk laat ons kennismaken met het levensgevoel van rond 1900, dat door de Jugendstil beïnvloed was. In het voormalige woonhuis van Vogeler, de Barkenhoff, is het schilderij »Sommerabend« (zomeravond) de kapstok om de geïdealiseerde leef- en werkomgeving van de kunstenaarskolonie Worpswede aan op te hangen.

Het schilderij »Winterkulturkommando« (wintercultuurcommando) is in de Große Kunstschau het vertrekpunt voor de ervaringen van Vogeler met het communisme in de Sovjet-Unie. De Worpsweder Kunsthalle behandelt naar aanleiding van het schilderij »Die Leiden der Frau im Kriege« (Het leiden van de vrouw in de oorlog) de politisering van Vogeler door zijn ervaringen tijdens de Eerste Wereldoorlog.  

Vogeler in Bremen
Ook in Bremen heeft Vogeler zijn sporen achtergelaten. Een hoogtepunt is ongetwijfeld een rondleiding door de Güldenkammer in het Bremer Rathaus, verzorgd door een van zijn achterkleindochters. Deze unieke Jugendstilkamer is normaal gesproken alleen toegankelijk voor hoogwaardigheidsbekleders. Het Fockemuseum toont in samenwerking met de Worpsweder musea in de Untere Rathaushalle »Vogeler für alle« (Vogeler voor iedereen), een tentoonstelling met meubels en in serie geproduceerde gebruiksvoorwerpen. In de Kunsthalle Bremen is Vogeler in de nieuwe Worpswede-zaal te bewonderen en het Focke-Museum toont een kamer die hij in 1906 voor een jonge vrouw heeft ontworpen. Het leven in Worpswede in de tijd dat Vogeler er woonde, wordt getoond in een fototentoonstelling in het Paula Modersohn-Becker Museum.

1 ticket: 4 x museum
De tentoonstelling over Heinrich Vogeler is een première. Voor het eerst sinds het samengaan van de vier musea in het Worpsweder Museumverbund wordt één grote gemeenschappelijke zomertentoonstelling gepresenteerd. Ook nieuw is het gecombineerde entreebewijs voor de vier musea. Kinderen en jongeren t/m 18 jaar mogen gratis naar binnen. Speciaal voor de zomertentoonstelling is een smartphone-app ontwikkeld, zodat u veel achtergrondinformatie krijgt over de tentoongestelde objecten. Bovendien kunt u een wandeling maken langs plekken in Worpswede die een bijzondere rol hebben gespeeld in het leven van Heinrich Vogeler.

Voor meer informatie en het downloaden van de app: www.worpswede-museen.de


Deel: ' Grote zomertentoonstelling in Worpswede over Heinrich Vogeler '
Lees ook