Tentoonstelling in het MIT Museum van Nederlands hologram


Cambridge, Boston USA, 20120707 -- Het Nederlandse hologram “Vanitas” is de komende anderhalf jaar te zien in het MIT museum in Cambridge, Boston USA. Het is door een vakjury uitgekozen als een van de twintig beste hologrammen van 2012. De tentoonstelling is getiteld: “The Jeweled Net: Views of Contemporary Holography”.

Het Nederlandse hologram “Vanitas” is de komende anderhalf jaar te zien in het MIT museum in Cambridge, Boston USA. (Klik voor grotere afbeelding)Het hologram “Vanitas” oogt als een zeventiende eeuws stilleven, maar in tegenstelling tot een gewoon schilderij heeft het diepte en subtiele animatie. In het hologram is tevens een schilderij verwerkt waarop de gehele afbeelding nogmaals zichtbaar is, inclusief dit schilderij – het zogenaamde “Droste-effect”.

Het woord Vanitas is Latijn en betekent ijdelheid en leegheid. In de zeventiende eeuw was Vanitas een geliefd thema in de kunst, vaak werd dit woord ook gebruikt als titel voor dit type stillevens. Hierin wordt de tijdelijkheid en zinloosheid van het aardse leven gevisualiseerd door voorwerpen als een schedel, zeepbellen, een zandloper of rottend fruit.

Het hologram is ontwikkeld door twee Amsterdamse 3D-kunstenaars: Erik Swetter van galerie 3-D Hologrammen en Tijn van Heerden van Hologramstudio. Zij werkten gezamenlijk een half jaar aan het project. Het hologram is volledig in de computer ontworpen en daarna met behulp van een nieuw digitaal holografisch proces overgezet naar holografische film. Met het “Vanitas” hologram willen de kunstenaars de boodschap overbrengen dat het plezier van het leven slechts een moment duurt. Omdat de tijd beperkt is zou men dan ook ten volle van het huidige moment moeten genieten......
In de tentoonstelling zijn nog vele andere bijzondere hologrammen te zien, zoals het hologram “Equanimity: The Diamond Queen” door Rob Munday (een holografisch portret van de Engelse koningin Elizabeth II).

 Tentoonstelling: “The Jeweled Net: Views of Contemporary Holography”

June 27, 2012 - September 28, 2013 MIT Museum, Cambridge USA.

 Voor meer informatie:

https://web.mit.edu/museum/exhibitions/holography.html
www.3-Dhologrammen.com 
www.hologramstudio.nl

Videolink voor Online media: https://www.youtube.com/watch?v=vYkmNmt-tx4


Deel: ' Tentoonstelling in het MIT Museum van Nederlands hologram '
Lees ook