De laatste jaren hebben elektrische voertuigen (EV’s) een grote groei meegemaakt. De komende jaren wordt dit niet minder, doordat er door de energietransitie alleen maar EV’s bijkomen. Ben je ook van plan om binnenkort een EV aan te schaffen? Om zeker te weten dat je altijd jouw auto kunt opladen, is een laadpaal bij je huis een aanrader. Maar waar moet je rekening mee houden als je een laadpaal thuis wil? Het is goed om te weten dat dit geen eenvoudig doe-het-zelfproject is en dat het naleven van veiligheidsvoorschriften van belang is. In dit artikel bespreken we waar je rekening mee moet houden als je thuis je auto wil opladen.
Stap 1: Planning maken
De eerste stap is om een planning te maken. Komt de laadpaal te staan op je eigen terrein? Bekijk dan waar op het terrein de laadpaal moet komen en of de huidige elektriciteitsvoorziening van je woning voldoet. Komt de laadpaal op openbaar terrein te staan? Dan kun je zelf geen laadpaal installeren, maar kun je dit aanvragen bij de gemeente.
Stap 2: Kies de juiste laadpaal
Er zijn verschillende soorten laadpalen beschikbaar, met verschillende vermogensniveaus en functies. Kies een laadpaal die geschikt is voor jouw behoeften en voertuig. Overweeg factoren zoals laadsnelheid en bekijk of je een DC- of een AC-lader moet kopen.
Stap 3: Elektrische voorbereiding
Bij stap 1 heb je gekeken of de huidige elektriciteitsvoorziening van je woning voldoet. Is dit niet het geval? Laat dan jouw meterkast upgraden. Kies ervoor om dit door een professional te laten uitvoeren, zodat je zeker weet dat je jouw auto straks veilig kunt opladen.
Stap 4: Montage van de laadpaal
Het is zover! Je laadpaal kan geïnstalleerd worden. Een laadpaal installeren is geen taak voor onervaren personen. Daarom raden we aan om de installatie van een laadpaal over te laten aan gekwalificeerde professionals. Deze experts hebben de nodige training en ervaring om de klus veilig en efficiënt te klaren. Een expert heeft bijvoorbeeld een cursus gevolgd bij ROVC over laadpaalsystemen, waardoor ze precies weten wat ze moeten doen en hoe ze veilig kunnen werken.