Slow Food presenteert zich op dag van de stadslandbouw


ROTTERDAM, 20130411 -- Tijdens de tweede Dag van de Stadslandbouw, op 25 april aanstaande, is Slow Food Nederland gastheer tijdens een workshop over het onderwerp 'Korte ketens in en bij de stad.' De sessie zal zich buigen over de vraag hoe de afstand tussen producent en (stadse) consument verkleind kan worden.

Het verkorten van de voedselketen is een belangrijk aspect van stadslandbouw en stadsgerichte landbouw. Maar het blijkt in de praktijk lastig om producent en consument bij elkaar te brengen. De Slow Food-workshop probeert vragen te beantwoorden als: waarom is het belangrijk te starten met korte ketens en hoe organiseer je een verdergaande samenwerking? Hoe speel je als ondernemer optimaal in op de behoeften van de stedelijke consument? Hoe kijkt de consument hier zelf tegenaan? Wat wordt er van andere partijen zoals de overheid verwacht? En wat kan het door Slow Food gepropageerde concept van food communities bijdragen aan een inniger band tussen consument en producent?

Inleiders zijn Niek van den Broek van boerderij ‘t Schop in Hilvarenbeek, die vele honderden consumenten bedient in de stedendriehoek Tilburg-Eindhoven-Den Bosch; en Leo Stroosnijder van de Wageningse zelfpluktuin De Nieuwe Ronde, waar de tuinder in dienst is van de deelnemende consumenten (Community Supported Agriculture). De workshop wordt voorgezeten door Maria van Boxtel, adviseur op het gebied van landbouw en directe verkoop.

Dit jaar gaat de Dag van de Stadslandbouw in op de vraag hoe stadslandbouw kan inspelen op de behoeften van Nederlandse steden. Naast initiatieven in de stad, wordt dit jaar speciaal aandacht besteed aan het perspectief vanuit de regio, aan ondernemerschap, aan ketenbenadering en aan sociale projecten.

Keynote speaker is de Amerikaans/Canadese boer Michael Ableman. Hij is oprichter van het Center for Urban Agriculture in Fairview Gardens (Californië), één van de eerste moderne stadsboerderijen. Hij is pleitbezorger van regionale voedselsystemen en onder meer auteur van het boek Fields of Plenty: A Farmer’s Journey in Search of Real Food and the People Who Grow It.

De Dag van de Stadslandbouw 2013 vindt plaats op donderdag 25 april aanstaande in De Doelen te Rotterdam. De Slow Food-workshop “Korte ketens in en bij de stad” begint om 11:45 uur. Surf voor meer informatie over het programma en de wijze van inschrijven naar www.dagvandestadslandbouw.nl.   


Deel: ' Slow Food presenteert zich op dag van de stadslandbouw '
Lees ook