Stierengevechten keren terug in Bogota, Colombia


BOGOTA, Colombia, 20170124 -- Voor het eerst sinds 2012 vond er afgelopen zondag weer een stierengevecht plaats in de Colombiaanse hoofdstad Bogotá. In 2012 besloot de toenmalige burgemeester, Gustavo Petro, om stierengevechten te verbieden. Petro vond dat dit dierenleed niet in een modern Bogotá thuishoort.

De stierenvechten zijn nu wel teruggekeerd maar de vraag is voor hoelang, want momenteel  buigt het Constitutionele Hof zich over de vraag of zulke dierenmishandeling wettelijk wel kan. Het mishandelen van stieren tijdens stierengevechten zou om die reden voor eens en altijd verboden moeten worden, vinden zij, niet alleen in Bogotá maar in héél het land. Binnenkort is de uitspraak. 78% van de Colombianen is tegen het stierenvechten.

#ColombiaSinToreo en het Constitutionele Hof
Dierenwelzijnsorganisaties in Colombia zijn met een campagne (#ColombiaSinToreo) begonnen om een einde te maken aan stierengevechten en feesten met stieren in Colombia. Onder meer zijn ze in gesprek met politici om hier een einde aan te maken. Rechter Alberto Rojas Ríos, van het Constitutionele Hof van Colombia, presenteerde een voorstel voor dit verbod met als argument dat dierenleed verboden moet worden bij dit soort evenementen. Van de acht rechters die zich over dit besluit gaan buigen, neigen er vijf om dit voorstel te steunen. De vraag is nu of het stierengevecht zelf verboden wordt of slechts de mishandeling van het dier.

Bogotá
Vanaf 2012 gaf burgemeester Gustavo Petro niet langer toestemming voor het gebruik van de stierenvechtarena La Santamaria als ruimte voor evenementen met dierenleed. Vlak voor dit besluit stuurde CAS International (Comité Anti Stierenvechten) in 2012 om hem te steunen aan de burgemeester een brief, ondertekend door een lange lijst van anti-stierenvechtenorganisaties, met het verzoek om het stierenvechten in Bogota te verbieden.

Het Constitutionele Hof stelde vervolgens in 2015 dat noch burgemeesters, noch het lokale bestuur, het stierenvechten kunnen verbieden. Maar het Constitutionele Hof wil nu dus wel praten over een nationaal verbod.

CAS International steunt de Colombiaanse zusterorganisaties die jarenlang strijden voor het einde van het stierenvechten in Bogotá en de rest van het land. Ook nam CAS deel aan lokale campagnes en via de sociale media aan diverse acties.


Deel: ' Stierengevechten keren terug in Bogota, Colombia '
Lees ook