Oud stafchef Indonesisch leger: We creëerden moslimterreurgroepen


Schort samenwerking Indonesië tijdelijk op

ROTTERDAM, 20110916 -- De voormalige chef-staf van het Indonesisch leger, Kivlan Zen, heeft in een interview met de Global Post toegegeven dat het leger gewelddadige fundamentalistische moslimgroepen in het leven heeft geroepen. Zij werden gebruikt uit politiek of economisch belang. Zo werden deze terreurgroepen ingezet om opstandige provincies zoals de Molukken (1999-2003) en West-Papua te destabiliseren.(1)

In het interview  wordt duidelijk dat de politieke elite met steun van het leger, de politie en inlichtingendiensten duizenden fundamentalistische moslims ronselde voor deze terreurnetwerken. Van 1999 tot 2003 waren er onlusten in de Molukken die de stempel 'religieus conflict' kregen. Nu is er bewijs bij monde van Kivlan Zen, dat in werkelijkheid de politieke elite en het leger achter deze jaren durende onlusten zaten.

Opnieuw jihadisten richting de Molukken

Afgelopen zondag braken er rellen in Ambon stad (Molukken) uit tussen groepen jongeren moslims en christenen.Ook hier zeiden  lokale overheden en instanties dat provocaties van buiten voor de ongeregeldheden zorgden. Dit was gelukkig van korte duur door inspanningen van de lokale bevolking. Zo waren verschillende Moslim en Christendorpen bij elkaar gekomen en hebben oproepen gedaan om de situatie niet te  laten escaleren.

Ondertussen waren voordat de rellen uitbraken en daags erna zogenaamde jihadstrijders per boot onderweg naar Ambon. De politie heeft afgelopen woensdag een boot weten tegen te houden en gedwongen naar Surabaya uit te wijken. (2) Het Front ter verdediging van de Islam (FPI) had deze week een oproep gedaan voor een jihad, heilige oorlog, op Ambon. (3)

Samenwerking Indonesië opschorten

Het samenwerkingsverband van twee mensenrechtenorganisaties 'PAK-FKMCPR' roept de Nederlandse regering op, om alle samenwerking met Indonesië tijdelijk op te schorten totdat Indonesië met een verklaring komt over de gang van zaken m.b.t. het leger en de terreurgroepen en de ware toedracht van de onlusten van 1999-2003. Want ook Nederland moet toegeven dat zij door Indonesië al die jaren voor de gek is gehouden. Van 1999 tot aan de dag van vandaag is er voor miljoenen aan wapenexport richting Indonesië gegaan en wordt er op verschillende gebieden samengewerkt. Terwijl de Nederlandse wapenexport aan strenge wettelijke bepalingen gebonden is en een nieuwe samenwerkingsovereenkomst op de planning staat.

PAK-FKMCPR heeft de Kamer ook geïnformeerd en hoopt dat de Kamer ook druk gaat zetten op de minister.

Bronnen:

1) https://www.globalpost.com/dispatch/news/regions/asia-pacific/indonesia/110829/indonesia-army-military-islamic-extremism-suharto-hardliners

2) https://tv.liputan6.com/main/read/6/1063976/1/cegah-warga-ke-ambon-polisi-gelar-razia /

https://tv.liputan6.com/main/read/6/1064054/0/polisi-razia-penumpang-kapal / https://www.metrotvnews.com/read/news/2011/09/13/64640/Polri-Razia-Pintu-Masuk-Ambon (allen in het Indonesisch)

3) https://m.voa-islam.com//news/indonesiana/2011/09/13/16109/fpi-siapkan-laskar-jihad-ke-ambon (Indonesisch)


Website PAK: www.pak-amf.org / Twitter: @PAK_FKMCPR / facebook: www.facebook.com/pak.fkmcpr


Deel: ' Oud stafchef Indonesisch leger We creëerden moslimterreurgroepen '
Lees ook