Bornem tot sociaalste gemeente van Vlaanderen gekroond


Project de Buurtkar zeer dienstbaar voor buurtbewoner

BORNEM, 20160916 -- Twee maanden lang hebben Vlamingen hun stem kunnen uitbrengen op verschillende sociale projecten uit negen genomineerde gemeentes in het kader van de Sociaalste Gemeente van Vlaanderen Award 2016. Nu de stemmen geteld zijn, is bekend geworden dat ’De Buurtkar’, van de gemeente Bornem, met 34% van de stemmen dé favoriet is. De gemeente mag zich om die reden de ’Sociaalste gemeente van Vlaanderen 2016’ noemen. Gisteren vond de uitreiking plaats in Bornem.

Het winnende project, De Buurtkar, is een mobiele buurtwinkel die sinds maart dit jaar ronde maakt in Bornem. Minder valide buurtbewoners, maar ook drukbezette tweeverdieners kunnen hier verse producten en levensmiddelen kopen. Echter, de Buurtkar doet ook dienst als mobiel dienstencentrum: mensen kunnen er terecht voor vragen over zorg en welzijn of voor gemeentelijke dienstverlening. Ten slotte biedt de Buurtkar kans op sociale terwerkstelling: de voorbereiding van de kar gebeurt door mensen met minder mogelijkheden op de reguliere arbeidsmarkt.

[Bornem tot sociaalste gemeente van Vlaanderen gekroond]


De gemeente Bornem maakt niet alleen aanspraak op de titel, maar wint ook een geldprijs voor haar sociale activiteiten. De andere gemeentes hoeven echter niet te treuren om het mislopen van de titel: om het zo eerlijk mogelijk te houden is de verkiezing zo opgezet, dat elke gemeente een deel van de totale prijzenpot wint, aan de hand van het aantal stemmen dat zij kregen. De gemeente Maasmechelen (Mikadootjes) en Stad Mortsel (Martha’s Koffie) maken, met respectievelijk 18% en 17% van de stemmen, de top drie vol. – De volledige uitslag is hier te bekijken. 

Deals-website Solden.be riep de verkiezing drie maanden geleden in het leven om zo haar jaarlijkse traditie – een goed doel steunen – voort te zetten. “Het doel van de ’Sociaalste gemeente van Vlaanderen Award’ is om bewustzijn te creëren voor sociale activiteiten op regionaal niveau.“ zegt organisator Rinse Meijer.   “Wij vinden het belangrijk om direct bij te dragen aan sociaal werk en de vele gespassioneerde vrijwilligers verdienen het om in het zonnetje gezet te worden.“


Deel: ' Bornem tot sociaalste gemeente van Vlaanderen gekroond '
Lees ook