SABIC tekent langetermijn opslagovereenkomst met Oiltanking Stolthaven


BERGEN OP ZOOM, 20101005 -- Op de jaarlijkse bijeenkomst van de European Petrochemical Association (EPCA) in Boedapest heeft SABIC, een mondiaal leidende onderneming op het gebied van chemicalin en plastics, gisteren een langetermijncontract getekend met Oiltanking Stolthaven Antwerp NV voor het gebruik van hun opslagcapaciteit.

Deze overeenkomst treedt in 2013 in werking en zorgt voor een ononderbroken toevoer van feedstocks naar de twee grote naftakrakers van SABIC in Geleen. Oiltanking Stolthaven Antwerp beschikt over de aller-modernste opslagterminals waar zich emissieloze opslagtanks bevinden. Daarmee wordt ruimschoots voldaan aan de Belgische milieuwetgevingen waardoor Sabic zich verzekert van een duurzame supplychain. Er wordt ook een nieuwe aanlegsteiger gebouwd die de noodzakelijke leveringsbetrouwbaarheid zeker stelt. Deze langdurige samenwerking onderstreept dat SABIC in hoge mate is toegewijd aan zijn wereldwijde klanten, toeleveranciers en ook aan zijn productielocaties in Geleen.

"Deze strategische overeenkomst is een belangrijk onderdeel van het nieuwe initiatief van SABIC om de logistiek van onze mondiale supplychain te stroomlijnen. Daardoor kunnen we sneller reageren op de veranderende behoeften van onze klanten," zegt Yousef Al-Zamel, Executive Vice-President Chemicals, SABIC. "Tegelijkertijd zijn we altijd op zoek naar investeringen en samenwerking, zoals die met Oiltanking Stolthaven. Hiermee kunnen wij de duurzaamheid van onze supplychain vergroten. Nieuwe dampopvangende opslagtanks in Antwerpen, uiterst efficinte tankers met een groot laadvermogen en een pijplijn die voorzien is van de allernieuwste veiligheidsvoorzieningen leveren een end-to-end supplychain op die behoort tot de meest efficinte en milieuverantwoordelijke systemen in de wereld."

Oiltanking Stolthaven Antwerp is een joint venture tussen Oiltanking GmbH en Stolthaven Terminals B.V. die in Antwerpen een onafhankelijke terminal beheert voor de opslag van olieproducten, chemicalin en gassen.

"Wij kijken uit naar de start van de langdurige samenwerking met SABIC. Wij kunnen een belangrijke bijdrage leveren aan de strategische doelstellingen van deze onderneming om klanten een excellente service te bieden en aan hun streven naar duurzaam ondernemen," zegt Luc Jorissen, managing director bij Oiltanking Stolthaven Antwerp. "Onze geavanceerde infrastructuur en ons zeer goed geschoolde en ervaren personeel zullen zorgen voor een betrouwbare levering van kritische componenten voor de locatie van SABIC in Geleen.

Bovendien zal deze nieuwe samenwerking onze positie verder versterken als de belangrijkste overslagterminal voor chemicalin in Antwerpen die uitstekend is gentegreerd in de omliggende petrochemische industrie".

Info over SABIC
Saudi Basic Industries Corporation (SABIC) is een van de zes grootste petrochemische bedrijven ter wereld en is wereldwijd toonaangevend op het gebied van de productie van polyetheen, polypropeen en andere geavanceerde thermoplastics, glycolen, methanol en kunstmest.

SABIC heeft in 2009 een nettowinst van SR 9 miljard (US$ 2,4 miljard) gemaakt bij een omzet van SR 103 miljard (US$ 27 miljard). De totale activa aan het einde van 2009 bedroegen SR 297 miljard (US$ 79,2 miljard).

SABIC is onderverdeeld in de volgende business groups: Chemicals, Polymers, Performance Chemicals, Fertilizers, Metals en Innovative Plastics. SABIC beschikt met zes eigen Technology & Innovation-centra in Saudi-Arabi, Europa, de VS en India over aanzienlijke onderzoeksfaciliteiten. De onderneming is in meer dan 40 landen ter wereld actief en heeft wereldwijd meer dan 33.000 medewerkers in dienst.

In Saudi-Arabi beschikt de onderneming over 19 fabriekscomplexen van wereldschaal. Voorts produceert SABIC op wereldschaal in Noord- en Zuid-Amerika, Europa en het Aziatisch-Pacifisch gebied. De totale productie van SABIC is gestegen van 35 miljoen ton in 2001 naar 59 miljoen ton in 2009.

Het hoofdkantoor van SABIC is gevestigd in Riyad. Het bedrijf werd in 1976 opgericht toen de Saudi-Arabische regering besloot om de koolwaterstofgassen die vrijkwamen bij de olieproductie, als belangrijkste grondstof te gebruiken voor de productie van chemicalin, polymeren en meststoffen. De Saudi-Arabische regering bezit 70 procent van de aandelen van SABIC. De resterende 30 procent is in handen van particuliere investeerders in Saudi-Arabi en andere landen van de Samenwerkingsraad van de Golf.


Info over SABIC in Europa
SABIC beschikt in Europa over 13 productiefaciliteiten van wereldschaal die innovatieve kunststoffen, polyetheen, polypropeen en chemische producten vervaardigen. In Europa werken circa 6.000 mensen bij SABIC.

In Nederland zijn ook de Europese kantoren van de strategische business units Innovative Plastics (Bergen op Zoom), Polymers (Sittard) en Chemicals (Sittard) gevestigd. Van hieruit opereren zij een uitgebreid Europees netwerk van plaatselijke verkoopkantoren en logistieke `hubs' die ook verantwoordelijk zijn voor de verkoop van de producten die elders op de wereld worden geproduceerd.

SABIC's Europese onderzoeksfaciliteiten, die onderdeel uitmaken van het wereldwijde `Technology and Innovation' organisatie, bevinden zich in Nederland (Geleen en Bergen op Zoom) en in Spanje (Cartagena).

Info over Oiltanking
Oiltanking is een onderdeel van Marquard & Bahls AG, een vooraanstaande private oliemaatschappij uit Duitsland. Oiltanking is de op n na grootste, onafhankelijke aanbieder van tankopslagcapaciteit voor olieproducten, chemicalin en gassen. De onderneming bezit en beheert 68 terminals in 20 landen in Europa, Noord en Zuid Amerika, het Midden-Oosten, India en Azi. Oiltanking beschikt over een totale opslagcapaciteit van meer dan 17,2 miljoen kubieke meter.

Info over Stolt
Stolt-Nielsen S.A. is een leidende, wereldwijde opererende onderneming die gentegreerde transportoplossingen biedt voor vloeibare bulkchemicalin, eetbare olin, zuren en andere speciale vloeistoffen door middel van zijn drie grootste bedrijfsonderdelen: Stolt Tankers, Stolthaven Terminals en Stolt Tank Containers. Stolt Sea Farm produceert en vermarkt hoogwaardige tarbot, tong, steur en kaviaar. Stolt-Nielsen Gas transporteert liquefied petroleum gas (LPG) met zijn vloot van zeer grote gastankschepen (VLGCs). Stolt-Nielsen S.A. is genoteerd op de Oslo Stock Exchange.

* SABIC is een acroniem en moet daarom altijd in kapitalen worden vermeld.
* Handelsmerk van SABIC


Deel: ' SABIC tekent langetermijn opslagovereenkomst met Oiltanking Stolthaven '
Lees ook