Kon Kelei en Praful Bidwai over nut westerse ontwikkelingshulp


Nijmegen, 20110215 -- Kon Kelei, voormalig kindsoldaat uit Soedan, en de Indiase journalist Praful Bidwai weten als geen ander of het rijke Westen, inclusief Nederland, hun land kan helpen. Zij laten hun stem uit het Zuiden horen over de toekomst van de westerse ontwikkelingshulp. Het symposium van het Soeterbeeck Programma van de Radboud Universiteit Nijmegen, United Netherlands en NCDO vindt plaats op woensdag 16 maart 2011 van 19.30 - 22.00 uur in de Aula van de Radboud Universiteit Nijmegen.

Nederland helpt graag. Tot voor kort kwam het niet in ons op onze vrijgevige ontwikkelingshulp ter discussie te stellen.

Maar nu klinken er steeds meer kritische geluiden over de westerse ontwikkelingshulp, niet alleen vanuit Nederland, maar ook vanuit het Zuiden. De wereld is niet langer verdeeld in gendustrialiseerde dus rijke landen en niet-gendustrialiseerde dus arme landen. Opkomende economische machten als China, Brazili en India zorgen voor verschuivende verhoudingen. Deze landen blijken op hun eigen manier in staat om op te klimmen en zich te ontwikkelen. Hebben de `arme' landen de hulp van het Westen nog wel nodig? Is ontwikkelingshulp wel de juiste manier om armoede te bestrijden? Of behoort ontwikkelingshulp eigenlijk al tot het verleden?

Sprekers
Kon Kelei LLM wist als kindsoldaat uit Zuid-Soedan te ontsnappen en vluchtte later naar Nederland. Aan de Radboud Universiteit Nijmegen volgde hij de studie Rechten en na zijn afstuderen keerde hij terug naar Soedan, waar hij nu lesgeeft aan de universiteit van Bor. Tijdens zijn verblijf in Nederland werd Kon Kelei een bekend voorlichter voor War Child en richtte hij de Cuey Machar Secondary School Foundation op, om het middelbaar onderwijs in Soedan te verbeteren. Ook speelde hij samen met Marco Borsato in de film Wit licht.

Dr. Praful Bidwai is een bekende journalist, sociaal wetenschapper en mensenrechtenactivist. Hij is een van India's meest productieve columnisten en schrijft voor The Guardian, Le Monde Diplomatique en Il Manifesto. Hij was hij eindredacteur van The Times of India en publiceerde verschillende boeken en artikelen over politieke economie, duurzame ontwikkeling en internationale verhoudingen. Tegenwoordig is hij als wetenschapper verbonden aan het gerenommeerde Transnational Institute. In 2000 ontving hij de Sean MacBride International Peace Prize.

Dr. Lau Schulpen, onderzoeker aan het Centre for International Development Issues Nijmegen (CIDIN), is gespreksleider.

Meer informatie op www.ru.nl/sp/help

Soeterbeeck Programma van de Radboud Universiteit NijmegenNoot voor redacties:

Deel: ' Kon Kelei en Praful Bidwai over nut westerse ontwikkelingshulp '
Lees ook