Nederland ontvangt Chinese slachtoffers van martelingen


VN Internationale Dag ter ondersteuning van Slachtoffers van Marteling

DEN HAAG, 20080625 -- De Verenigde Naties heeft 26 juni uitgeroepen tot `Internationale Dag ter ondersteuning van Slachtoffers van Marteling'. Minder dan twee maanden voor de Olympische Spelen in Peking worden marteltechnieken door het Chinese communistische regime nog veelvuldig ingezet om onschuldige Falun Gong beoefenaars te vervolgen. Zo zijn duizenden beoefenaars van Falun Gong in heel China de laatste paar maanden opgepakt "als voorbereidingsmaatregel" voor de Olympische Spelen. Daarbij zijn veel sneller en vaker dodelijke slachtoffers gevallen dan voorheen het geval was.

Drie Chinese beoefenaars van Falun Gong die zulke martelingen in Chinese dwangwerkkampen ondergingen, zijn onlangs als vluchteling in Nederland aangekomen. Liu Hongchang, n van de Chinese vluchtelingen, beschreef n van zijn ervaringen in het dwangwerkkamp waar hij 5 jaar lang zat opgesloten "Er waren gevangenisbewakers en politieagenten met elektrische schokstokken, daarmee schokten ze 4 uur lang ieder deel van mijn lichaam, totdat de batterij leeg was en de bewakers moe waren. Ik had echt geen enkele kracht in mijn lichaam meer".

De drie Chinese vluchtelingen zullen op donderdag 26 juni a.s. - de Internationale Dag ter ondersteuning van Slachtoffers van Marteling - vanaf 14:00u een vreedzame anti-torture demonstratie houden op het Plein bij de Tweede Kamer, en beschikbaar zijn voor interviews.

Achtergrond:

Het Amnesty International Jaarrapport 2008 geeft aan dat Falun Gong beoefenaars vooral een groot risico lopen op marteling en andere wreedheden tijdens opsluiting. Volgens de Special Rapporteur on Torture van de Verenigde Naties zijn ongeveer 60% van alle gevangenen in China Falun Gong beoefenaars. Voor meer informatie www.faluninfo.net (Engels) en www.faluninfo.nl (Nederlands)

Falun Gong is een traditionele Chinese meditatiepraktijk gebaseerd op Waarachtigheid Mededogen Verdraagzaamheid, die in de jaren 90 met steun van de Chinese regering en volgens Chinese regeringsbronnen door ongeveer 100 miljoen mensen in China alleen al werd beoefend. Sinds 1999 worden beoefenaars door het regime gruwelijk vervolgd en stelt het regime alles in het werk om de publieke opinie tegen Falun Gong te keren.


Deel: ' Nederland ontvangt Chinese slachtoffers van martelingen '
Lees ook