Educatief theater succesvol in Uganda


Ruraal Uganda Podium voor theater docente in opleiding

Leeuwarden, 20110301 -- Judith Mulder slaat al vroeg in haar carrière haar vleugels uit naar verre landen. Van maart tot juni loopt ze als student theater docent stage bij de URDT Girlsschool in Kagadi, Uganda. Samen met de meisjes van deze bijzondere opleiding ontwikkelt ze in drie maanden een educatief theater programma. De première van het programma zal worden gehouden in de rurale gebieden in en rondom Kagadi.

Theater Docente

Judith Mulder begon haar opleiding als Theater docent aan de Noordelijke Hogeschool in Leeuwarden in september 2007. Tijdens haar opleiding raakte ze geïnteresseerd in de ontwikkeling van Afrikaanse culturen. Haar beslissing om ‘iets’ te betekenen voor een land in Afrika wordt bevestigd met de keuze voor de URDT Girlsschool in Uganda. “Ik werd geraakt door deze school omdat ze zo’n uniek en succesvol opleidingstraject hebben voor de meest kansarme meisjes. Een stage op deze school lijkt mij ook zo bijzonder omdat ik al tijdens mijn stage iets kan gaan leren aan anderen. Dat is toch een unieke combinatie!”

Bekostiging

Eén van de voorwaarden van de school om stage te kunnen lopen is dat de stagiair zijn of haar eigen kosten draagt. Judith Mulder heeft via Facebook en Twitter bijna het totale bedrag bijeen weten te krijgen. De opbrengst maakt het mogelijk om ter plekke theaterbenodigdheden aan te schaffen. Zo wordt ook de lokale economie gestimuleerd. Geïnteresseerden kunnen via de site van URDT Girlsschool op de hoogte blijven van de stagereis.

URDT Girlschool

Alida Bakema-Boon van URDT Girlsschool vertelt: “Wij kijken erg uit naar de komst van Judith. Haar denkwijze past bij onze overtuiging dat je het beste leert via toneel. Zo leren onze meiden ook de bewoners van hun dorpen bijvoorbeeld hoe belangrijk hygiëne is. Er wordt altijd veel gelachen tijdens de optredens maar de boodschap is wel degelijk serieus. Dat is een geweldig effectieve combinatie die werkt!”

De URDT (Uganda Rural Development & Training programme) girlschool is een lokaal initiatief gesitueerd in het Kibaale district in Noord West Uganda. De URDT Girlschool is in 2000 opgericht door de URDT en de Ugandees Doctor Mwalimu Musheshe. De URDT Girlsschool wordt in Nederland vertegenwoordigd door Alida Bakema-Boon. De URDT koppelt onderwijs aan armoede bestrijding bij de studenten thuis.

URDT Girlschool


Deel: ' Educatief theater succesvol in Uganda '
Lees ook