Brieven van Piet Mondriaan gevonden in New York USA


UTRECHT, 20060911 -- In een klein plaatsje boven de stad New York is de nalatenschap van de Nederlandse schilder Gerard Hordijk aan getroffen in een slooppand. Tussen de talloze kunstwerken werd ook de correspondentie tussen Hordijk en Piet Mondriaan gevonden. Beide schilders waren goede vrienden van elkaar.

Het is februari 2006. In Armonk, een kleine plaats 50 km ten noorden van New York USA, bekijken twee advocaten, Alfred Vigorito en David Kelton in opdracht van een projectontwikkelaar een oud huis.
Het is zo'n typisch Amerikaanse houten woonhuis, gebouwd in ca.1780. De advocaten moeten bekijken of het huis mag worden gesloopt zodat de projectontwikkelaar elders op de bijbehorende grond een ander huis kan bouwen. De advocaten zien dat in het huis nog een complete inboedel staat, waarbij veel Europese antieke meubelen. Zij waarschuwen de projectontwikkelaar, die het huis met inboedel heeft gekocht, maar die toont daarvoor geen enkele interesse. Hij geeft de beide heren toestemming het huis te ontruimen, het liefst zo snel mogelijk want dan kan de sloop beginnen. Nadat de meeste meubelen zijn weggehaald, treffen de advocaten op de zolder van het huis enkele afgesloten kratten aan. In deze kratten vinden zij een grote collectie kunst, te weten schilderijen, gouaches en aquarellen. Het blijkt hier te gaan om de nalatenschap van de Nederlandse schilder Gerard Hordijk. Het huis was eigendom geweest van John Hordijk, de zoon van de schilder. Na de dood van zijn vader is het nagelaten werk naar New York verscheept, door John Hordijk opgeslagen en verder is er waarschijnlijk nooit meer naar omgekeken.
Tussen het werk van Hordijk komen ook brieven van Piet Mondriaan boven water. Hordijk en Mondriaan waren al vrienden sedert 1928 toen beide schilders in Parijs woonden werkten.
De advocaten nemen via internet contact met mij op. Mijn enthousiasme over deze vondst is zo groot dat ik spoorslags afreis naar New York. Van het werk wat ik in New York aantrof, ging mijn hart sneller kloppen.
Met enige trots presenteer ik nu in Utrecht tijdens een verkooptentoonstelling de collectie die als door een wonder in New York van de slopershamer werd gered. Hopelijk wordt u net zo enthousiast als ik!

Marcel Gieling
Kunsthandel Marcel Gieling
Utrecht
www.marcelgieling.nl
06-22246032


Deel: ' Brieven van Piet Mondriaan gevonden in New York USA '
Lees ook