Verwaarloosde Roemeense leeuwen onderweg naar Nederland


NIJEBERKOOP, 20090406 -- Op 10 april zullen de Roemeense dierentuinleeuwen Romany en Gypsy arriveren bij Stichting Pantera in Nijeberkoop. Voorzitter Arno van der Valk en dierenarts Guus Blokland zijn op 5 april per vrachtauto vertrokken om de leeuwen, samen met twee dingo's (Australische wilde honden) op te halen in de Buhusi Zoo in het Noordoosten van Roemeni.

Door een nauwe samenwerking tussen de Amerikaanse stichting The Lion's Roar, de Nederlandse dierenwelzijnwerkster Nathalie Klinge en stichting Pantera kunnen Romany en Gypsy hun oude dag in het Friese roofdierenopvangcentrum Pantera doorbrengen. Door verkeerde voeding zijn de twee leeuwen wat gebrekkig, maar zeer levenslustig. De twee dingo's zullen zes maanden bij Stichting Pantera blijven waarna ze verhuizen naar een dingo-opvangcentrum in Australi.

Roemeni telt ongeveer veertig officile dierentuinen die geen van allen voldoen aan de eisen die de EAZA (European Association of Zoos and Aquaria) stelt aan haar leden noch aan de wettelijke eisen opgesteld door de Europese Unie (1999/22/EC).

Dierentuindirecteuren sluiten de poorten en laten de dieren vaak aan hun lot over. Leeuwen worden soms in leven gehouden door omwonenden of door de reeds gestorven dieren te voeren aan de nog levende. Een Roemeense dierentuindirecteur bood vorig jaar een undercover journalist van het Roemeense televisieprogramma Observator van de zender Antena 1, jaguarhuiden te koop aan voor 5000 Euro. De directeur versprak zich waardoor duidelijk werd, dat hij de jaguars zelf had gedood. Door het overschot aan leeuwen in de Roemeense dierentuinen komt het regelmatig voor dat welpen illegaal worden verkocht aan particulieren of circussen.

Tientallen brieven aan Roemeense ministeries en leden van het Europees Parlement hebben tot nu toe geen enkel resultaat gehad. Een lid van het Europees Parlement schreef, dat financile steun voor verbetering van Roemeense dierentuinen gezien wordt als beloning voor mismanagement.

Europese regelgeving kan negatieve effecten hebben als niet op de uitvoering wordt toegezien. Er is geen rekening gehouden met de Roemeense bureaucratie, corruptie en de vindingrijkheid van de Roemenen om wetten te omzeilen. Daardoor lijden nu meer dierentuindieren binnen de grenzen van de Europese Unie dan voorheen.

De Buhusi Zoo is al lange tijd gesloten voor het publiek. The Lion's Roar en Nathalie Klinge hebben al meerdere dieren uit de Buhusi Zoo elders op de wereld onder weten te brengen. Maar voor de gebrekkige Romany en Gypsy en de laatste twee dingo's lukte dat maar niet. Nederlandse dierentuinen waren niet bereid te helpen. Bij Stichting Pantera zijn Romany en Gypsy welkom. De Buhusi Zoo is nu eindelijk leeg.

Stichting Pantera is op zoek naar sponsoren om in het onderhoud van Romany en Gypsy te voorzien.


Deel: ' Verwaarloosde Roemeense leeuwen onderweg naar Nederland '
Lees ook