27/10 licht-actie naar aanleiding van de VN stemming over de blokkade tegen Cuba

Algemene vergadering VN stemt opnieuw over voortzetting van de blokkade door de VS

Op 27 oktober om 17u organiseren we naar aanleiding van de stemming in de VN over de VS-blokkade tegen Cuba een licht-actie op het Albertinaplein.

Op 27 oktober stemt de Algemene Vergadering van de VN voor de 24ste keer op rij over de jaarlijkse resolutie tegen de blokkade. Vorig jaar steunden 188 landen de resolutie. Enkel de VS en Israël stemden tegen. Voor het eerst staat die stemming in een ander licht, sinds president Obama in december vorig jaar het normaliseren van de relaties met Cuba aankondigde. Er wordt in de wandelgangen gefluisterd dat de VS zich ditmaal zouden onthouden bij de stemming. Dit zou een unicum zijn. Een land dat niet tegen een resolutie stemt die zijn eigen wetten aanvecht!

Zolang de blokkade en de bezetting van Cubaans gebied op Guantanamo blijven bestaan, spreken de Cubanen niet van ‘normalisering’ van de relaties. Hoe kun je van normale relaties met een land spreken, als je het allerlei economische en financiële extra-territoriale sancties oplegt?

Komt er binnenkort een einde aan de blokkade? En worden Cuba en VS binnenkort gewoon ‘buren’ zoals VS Buitenland Minister John Kerry het uitdrukte bij zijn bezoek aan het eiland deze zomer? De nakende stemming in de VN kan meer opheldering brengen.

Op dinsdagavond 27 oktober om 17u roept de Belgische Cuba solidariteitsbeweging ICS, met de steun van een reeks organisaties en personaliteiten, daarom op voor een symbolische licht-actie aan het Albertinaplein in Brussel. We hebben de oproep ook Europees gelanceeerd.

OXI to the blockade!

Oxi is sinds de Griekenland crisis het symbool van het verzet van het volk tegen beslissingen van de 1%. De tijd is rijp voor de afschaffing van de langstdurende financiële en economische blokkade in de geschiedenis. De wereld is er klaar voor, zelfs President Obama stelde dat het VS Congres de blokkade onvermijdelijk zal moeten opheffen. Laten we hen een duwtje in de rug geven.

Wij zeggen:

JA! aan de normalisering van de relaties VS-Cuba

NEEN! Tegen de blokkade en de bezetting van Guantanamo

Afspraak: 17u, Albertinaplein, 1000 Brussel

Deel: ' Demonstratie in Brussel tegen VS handelsblokkade van Cuba '
Lees ook