Ilana Raviv en Paul du Toit bij Amsterdamse Art Vine


Het Amsterdamse debuut van twee internationaal gelauwerde kunstenaars

AMSTERDAM, 20090624 -- Galerie Art Vine vormt deze zomer het toneel voor het werk van twee gerenommeerde kunstenaars, te weten Ilana Raviv uit Isral en Paul du Toit uit Zuid-Afrika. Beide kunstenaars hebben een indrukwekkende CV opgebouwd met exposities in galerien en musea over de hele wereld. Hun werk vormt deel van talloze priv- en bedrijfscollecties. Tijd voor een introductie in Amsterdam. De expositie begint op 24 Juli 2009 en duurt tot 27 september.

Ilana Raviv (Isral)
De Isralisch/Amerikaanse kunstenares Ilana Raviv (Oppenheim) begon haar carrire begin jaren 70 in Tel Aviv. Sindsdien is haar werk gexposeerd en verzameld over de hele wereld. Het is te vinden in talloze musea en priv-collecties, waaronder die van voormalig president Bill Clinton, senator Joe Liebermann, Ms. Barbara Walters, Ambassadeur Martin S. Indyk en de stad New York.

Ilana's stijl wordt ook wel omschreven als 'synthetic realism' (term gegeven door de befaamde professor Knox Martin): "Raviv's works create synthetic life on canvas, forming diverse flat shapes in contrasts which are not naturalistic, academic or sentimental. Shapes that recreate themselves while rendering a different interpretation to reality. These works emerge from the present experience without drawing from the past, devoid of opinion, preparation or previous training. They are the product of an entry into the unknown with freedom devoid of fear."

Ilana heeft in de loop der jaren een indrukwekkende cv met exposities in galeries en musea in Isral, America, Europa en Rusland opgebouwd en geldt daarmee als n van de meest succesvolle hedendaagse kunstenaars uit Isral. Zo is zij de eerste kunstenaar uit haar land die een solo expositie in het State Russian Museum in St. Peterstburg, het meest prestigieuze museum van Rusland, heeft gehad. Ook was haar werk o.a. te bewonderen in The United States Holocaust Memorial Museum in Washington DC, alsmede zeer recentelijk nog in het MoMa in Moskou.

In 2008 kreeg Ilana de onscheiding `Woman of the Year in the Arts' van de stad Tel Aviv.

Paul du Toit (Zuid Afrika):
Paul du Toit is van een gelijk kaliber als Ilana Raviv. Hij is momenteel de meest succesvolle kunstenaar van Zuid-Afrika. Zijn stijl vindt in Nederland een duidelijke link naar dat van de Cobra groep (Karel Appel, Corneille e.a.), met een sterke nadruk op krachtige composities en gebruik van primaire kleuren. Als autodidacte `outsider' heeft hij een unieke niche in de Internationale kunstwereld weten te creren met werken waar spontane, bijna kinderlijke actie ver boven het intellectuele gesteld wordt. Paul heeft in zijn leven vele hindernissen overwonnen, waaronder een eeuwig durende strijd met reumatische artritis, waardoor hij als kind zelfs enkele jaren in een rolstoel belandde.

In 2008 mocht Paul, op persoonlijke uitnodiging van de legendarische leider Nelson Mandela, van diens handen een levensecht beeld creren. Dit stuk werd, samen met een aantal schilderijen, voor een astronomisch bedrag verkocht op een veiling van Christie's in London. Daarmee behoort Paul tot de kleine groep levende kunstenaars wiens werk voor meer dan een miljoen dollar verkocht is.

Ook dit jaar werkte Paul samen met Mandela door van diens handen een afdruk te maken. Dit werk zal op 15 juli in New York geveild worden, een paar dagen voor de introductie van de mondiale `Mandela Dag', een co-organisatie van de 46664 en Mandela Stichting, waarbij de nadruk ligt op het idee dat iedereen een de mogelijkheid in zich heeft om een indruk achter te laten waar anderen kracht en inspiratie aan kunnen ontlenen.

Ilana Raviv en Paul in Amsterdam:
Vanuit New York zal Paul naar Amsterdam reizen om, net als Ilana Raviv, aanwezig te zijn op de openingsreceptie van de duo expositie bij galerie Art Vine in Amsterdam.

Beide kunstenaars maakten in 2003 deel uit van `1001 Reasons to Love the Earth', de kunstcollectie die als basis diende voor een eerdere expositie bij de jonge en hippe kunst- en wijngalerie op de Keizersgracht. Met de duo-zomerexpositie van deze twee gerenommeerde kunstenaars introduceert Art Vine zich als een serieuze nieuwe speler in de Amsterdamse kunstmarkt.

Paul du Toit ontwierp etiketten voor een eclectische collectie van exclusieve Zuid-Afrikaanse wijnen (Saronsberg), wat voor Art Vine als kunst- en wijngalerie een uitgelezen kans is om beide producten gecombineerd te presenteren en daarmee een unieke synergie van zintuigen te creren. Ter ere van Ilana Raviv heeft Art Vine tevens een prachtige wijn uit Isral aan haar collectie toegevoegd (Blanc du Castel).

De expositie begint op 24 Juli 2009. (tot 27 september)
Voor pers en genodigden is er een receptie op donderdag 23 Juli van 18.00 tot 21.00 uur.

In het najaar zal wederom een belangrijke kunstenaar zijn opwachting maken bij Art Vine. Bernard Hoyes (VS) is net als Ilana Raviv en Paul du Toit een spraakmakende gevestigde kunstenaar wiens werk verzameld wordt door de groten der aarde (Oprah Winfrey, President Barack Obama e.v.a.).


Deel: ' Ilana Raviv en Paul du Toit bij Amsterdamse Art Vine '
Lees ook