Grand Concours Laurent-Perrier: De meest ultieme wijn/spijscombinaties

Speciaal gastjurylid tijdens het Gala: Master of Wine Jancis Robinson

AMSTERDAM, 20060808 -- Meedoen is belangrijker dan winnen! De Olympische gedachte is bij iedereen bekend. Deze geldt ook voor meest uitdagende wijn/spijs competitie van de Benelux en dé gastronomische wedstrijd van het jaar: het Grand Concours Laurent-Perrier. Alle restaurantprofessionals kunnen deelnemen aan de 8e editie van dit prestigieuze toernooi. De organisatie is net als de voorgaande edities in handen van The Wine & Food Association, De Academie voor Gastronomie en wordt mogelijk gemaakt door de importeur van Champagne Laurent-Perrier en hoofdsponsor J.J.C. Kwast Wijnkopers.


Talent is overal te vinden

De competitie is gericht op alle restaurants in Nederland. Talent, originaliteit en creativiteit zijn overal te vinden, dat is wel gebleken tijdens de vorige edities van het concours, waarvoor tal van kandidaten zich hadden ingeschreven. Veel restaurants van naam en faam gaven acte de présence, maar ook zaken die nog weinig bekendheid genoten en het Grand Concours Laurent-Perrier terecht aangrepen als een kans het talent van een enthousiast team voor het voetlicht te plaatsen. Het Grand Concours Laurent-Perrier is de perfecte gelegenheid om de ultieme wijn/spijscombinatie te presenteren.

Moleculair of back to basics?

Op grond van de resultaten van vorig jaar kijkt de vakjury, met organisatoren en voorzitters Peter Klosse en Jan van Lissum, nu al uit naar de wijn-spijscombinaties die tijdens de 8e editie gepresenteerd zullen worden. Veel restaurants zoeken naar nieuwe wegen, maken gebruik van innovatieve kooktechnieken of laten andere culinaire culturen spreken in hun creaties. Daartegenover staat een back-to-basics-instelling: minder dure ingrediënten, 'vergeten' maar daarom niet minder interessante smaken worden opgewaardeerd. Daarnaast is de voorkeur voor karaktervolle, veelal Europese wijnen sterk gegroeid.

Nieuwe formule, categorieën & prijzen: totale waarde van meer dan euro 5.000

Dit jaar is het nog aantrekkelijker om deel te nemen want de formule is aangepast. Restaurants kunnen zich in twee categorieën inschrijven:
- Nec plus Ultra: het beste van het beste, kosten noch moeite gespaard
- Perfecte Prijs-Kwaliteit
Tijdens de finale worden, naast de bovenstaande prijzen, de prijswinnaars voor het Beste Gastheer-/Vrouwschap en de Persprijs gekozen. Deze laatste wordt toegekend door een panel van bekende Nederlandse journalisten

Uit alle inzendingen, dus ook die niet tot de finale doordringen, worden de Jonge Belofte (prijs voor de beste inzending van een cuisinier, geboren vanaf 1976) en de Meest Innovatieve wijn/spijscombinatie gekozen. Met andere woorden: iedereen maakt kans op een prijs, ook als men niet tot de finale doordringt! Tijdens het eerste Gala Grand Concours Laurent-Perrier wordt ook de Ereprijs gekozen, de Prix Grand Siècle. Alle winnaars bereiden en serveren tijdens het Gala een zo goed mogelijk passende amuse bij de "Grand Siècle" van Laurent-Perrier.

In de vernieuwde opzet van het 8e Grand Concours Laurent-Perrier vertegenwoordigen de te winnen prijzen samen een waarde van meer dan euro 5.000

Onderscheidende competitie: alle inzendingen worden voorgeproefd

Het Grand Concours Laurent-Perrier onderscheidt zich van andere culinaire wedstrijden door de nadruk te leggen op het combineren van wijn en spijs waarbij alle inzendingen niet op papier worden beoordeeld, maar tijdens diverse voorronden in Nederland "live" worden geproefd. De voorronden zijn in Amsterdam op vrijdag 15 en/of vrijdag 22 september en in Den Bosch op maandag 18 september. De beste inzendingen gaan door naar de finale die wordt gehouden in Amsterdam op maandag 16 oktober.

Gala Grand Concours Laurent-Perrier: speciaal gastjurylid Master of Wine Jancis Robinson

De prijsuitreiking vindt plaats tijdens het nieuwe Gala Grand Concours Laurent-Perrier op maandag 20 november. Dit is het eerste grote culinaire evenement in het nieuwe Hotel Gastronomique De Echoput in Hoog Soeren. Hier presenteren de prijswinnaars de winnende combinaties. Daarnaast strijden de prijswinnaars deze avond om de ereprijs, "Prix Grand Siècle": het bereiden en serveren van een amuse die past bij de Grand Siècle van Laurent-Perrier. Master of Wine Jancis Robinson is persoonlijk aanwezig en treedt bij dit onderdeel op als gastjurylid.

Inschrijven vanaf heden

Chefs, Souschefs, Patissiers, Chef de parties, Sommeliers, Maîtres, Gastheren en Gastvrouwen kunnen zich vanaf heden inschrijven. De combinaties kunnen en mogen met alle wijntypes worden gemaakt (wit, rood, rosé, zoet, champagne, mousserend, etc). De deadline voor het insturen van het inschrijvingsformulier is maandag 4 september 2006. Er geldt een maximale inzending van twee per restaurant.

Meer informatie en inschrijfformulieren: www.laurentperrier.com www.academiegastronomie.nl www.kwast.nl www.thewinesite.nl

Deel: ' Grand Concours Laurent-Perrier De meest ultieme wijn/spijscombinaties '
Lees ook