Documentaire 'Wietteelt heeft zijn prijs' nu online


Schrijnende verhalen over de mistige wereld achter de thuisteelt

ROERMOND, 20140908 -- Dagelijks berichten media over het oprollen van wietplantages in woningen. De politie valt binnen, de plantjes worden vernietigd, de teler aangehouden. Een klein berichtje van meestal een alinea. Daarmee houdt het op. Een aantal mensen heeft een documentaire gemaakt over wat er dan gebeurt. In deze documentaire ,,Wiet telen heeft zijn prijs’’ wordt duidelijk gemaakt hoe hoog de prijs is die betrapte teler én maatschappij betalen. De teler wordt voor de rest van zijn leven financieel dood gemaakt en belandt als dakloze op straat. Zo komt hij in het zorgcircuit terecht, dat daardoor op kosten wordt gejaagd.

Het huidige beleid waarbij de politie mensen, energie en tijd verspilt aan het oprollen van wietplantages in woningen, leidt tot niets. Het is water naar de zee dragen. Hier rol je een plantage op, daar schiet een nieuwe uit de grond. De productie van wiet neemt niet af, ondanks de razzia’s door de politie. Een politie, die daarmee tijd verspilt, die ze aan nuttiger zaken had kunnen besteden.

Tegelijkertijd vormen wietplantages in woningen een serieuze bedreiging voor omwonenden en bewoners. En zeker voor de kinderen. Tel daarbij op dat grote schimmige en onzichtbare criminele organisaties op de achtergrond aan de touwtjes trekken en geld, heel veel geld incasseren, en het probleem wordt duidelijk: de kleine teler wordt gepakt, belandt op straat en raakt aan lager wal, terwijl de grote jongens karrevrachten geld incasseren en buiten schot blijven. Zo los je geen problemen op.

Kartrekker van de documentaire ,,Wietteelt kent zijn prijs’’ zijn Peter Hendriks en journalist Henri Haenen. Beiden besteedden meer dan een jaar aan onderzoek, trokken door het land om te praten met allerlei mensen die op enigerlei wijze betrokken zijn bij de wietteelt en maakten een voor iedereen goed verteerbare documentaire. Ze brengen de gevaren en risico’s van thuis wiet kweken letterlijk in beeld. Hoe mensen eraan beginnen, vanuit een roze wolk met het idee snel te cashen, en tenslotte worden opgepakt. Elke teler wordt uiteindelijk opgepakt, en altijd door anonieme tips.

,,Je kunt je ogen niet blijven sluiten voor de vaak gruwelijke realiteit’’, zegt Hendriks. ,,De wietproductie ligt in handen van criminelen die er veel geld mee verdienen. Ze schromen er niet voor om giftige stoffen toe te passen om de oogst te laten lukken. Wat wil je ertegen doen? Nog meer politie? Jaarlijks worden 6000 telers opgepakt, maar de productie neemt niet af. Rara hoe kan dat! Hier zijn alleen maar verliezers. En het kost de samenleving klauwen vol geld.’’

Vraag betekent aanbod. Zolang er vraag is naar wiet, is er aanbod van wiet. ,,Het probleem ligt bij de achterdeur van de gedoogde coffeeshop’’, legt redacteur Henri Haenen uit. ,,Waar komt de wiet vandaan? Om dit probleem op te lossen, zijn er denktanks nodig. Mensen die deskundig zijn, en oplossingen bedenken. Mensen als burgemeester Paul Depla van Heerlen, en anderen die in de documentaire aan het woord komen.’’

De documentaire voorziet in een behoefte aan informatie, voor bestuurders, ambtenaren, maar ook de gewone man en vrouw op straat. De documentaire laat het schrijnende leed zien dat een gevolg is van het thuis telen van wiet. Het voortdurend in angst moeten leven. Het brandgevaar. De buren die gevaar lopen. En de vaak onvermijdelijke huisuitzetting.

Bekijk de documentaire via deze link:
https://www.documentairenet.nl/review/wiet-telen-heeft-zijn-prijs/#GTTabs_ul_15332


Deel: ' Documentaire 'Wietteelt heeft zijn prijs' nu online '
Lees ook