MBOG is niet blij met ‘Bittere Pil’- actie van de Consumentenbond


Groningen, 20110302 -- De Consumentenbond gaat binnenkort een ‘Bittere Pil’ uitreiken aan bedrijven die onterechte claims publiceren over hun vitamineprodukten. Zo zegt de Consumentenbond dat het niet bewezen is dat een vitamine C-pil de weerstand verhoogt, en dat extra vitamines meestal helemaal niet nodig zijn.

De MBOG, Maatschappij ter Bevordering van de Orthomoleculaire Geneeskunde, is een vereniging van artsen, diëtisten en therapeuten die patiënten behandelen dmv voedingsadviezen en voedingssupplementen. Zij vinden deze opmerkingen van de Consumentenbond te kort door de bocht. “Onbewezen en onterechte claims mogen natuurlijk niet, en vage claims zijn hinderlijk”, aldus de woordvoerder van de MBOG, “maar hier wordt het kind met het badwater weggegooid. “

De Consumentenbond stelt dat een vitamine-C-tekort nauwelijks vóórkomt, ook al eet slechts 2% van de Nederlanders de aanbevolen 200 gram groente, en 2 stuks fruit.
Volgens de MBOG hebben deze Nederlanders dan weliswaar officieel geen vitamine-C tekort, maar ook zeker geen optimaal vitamine-C gehalte. “Ze hebben net geen scheurbuik, maar daar is ook alles mee gezegd” volgens de MBOG. “Uit onderzoek blijkt wel degelijk dat een hogere vitamine-C-spiegel beschermt tegen blaasontsteking, zorgt voor snellere wondgenezing, en de duur van verkoudheid bekort. Natuurlijk is het ideaal als die vitamine C uit de voeding gehaald kan worden, maar in de praktijk is dat vaak een illusie.

‘2 stuks fruit en 200 gram groente’ is één van de Richtlijnen Gezonde Voeding van het Voedingscentrum, bedoeld voor de gemiddelde mens, met een gemiddelde behoefte aan stoffen. En met een normaal werkende vertering, en een gezonde darm die al die voedingsstoffen opneemt. En die geen extra stoffen verbruikt door ziekte, te hard werken of stress. En die geen medicijnen gebruikt waardoor de opname van vitamines of mineralen slechter gaat. En die niet zwanger is of in de groei. Of net geopereerd is. Of rookt.

Niet alle pillen dragen bij aan de gezondheid van iedereen, dat is de MBOG eens met de Consumentenbond. Vitamine-supplementen, vooral die uit de schappen van de supermarktketens worden vaak zonder duidelijke indicatie gebruikt, vooral als aanvulling op een niet-optimaal eetpatroon. Daar is niet veel op tegen, maar zal doorgaans geen spectaculaire gezondheidswinst opleveren.

Vitamines en andere voedingssupplementen kunnen echter, bij een juiste indicatie, een grote rol spelen in het behoud van gezondheid en in het bestrijden van ziekte. Kennis van ziekte, kennis van voeding en kennis van inhoud en kwaliteit van voedingssupplementen zijn noodzakelijk om supplementen op een juiste manier in te zetten. Consumenten doen er goed aan die kennis niet van de Consumentenbond te betrekken maar van een orthomoleculair arts, diëtist of therapeut, aldus de MBOG.

MBOG -  Maatschappij  ter Bevordering van de Orthomoleculaire Geneeskunde
www.mbog.nl  


Deel: ' MBOG is niet blij met ‘Bittere Pil’- actie van de Consumentenbond '




Lees ook