Nog steeds klassieke man-vrouw rolverdeling bij klussen in babykamer


Vaders hebben weinig te vertellen over de inrichting, maar mogen wel klussen

AMSTERDAM, 20110802 -- Moderne vaders mogen tegenwoordig heel betrokken zijn bij de zwangerschap, als het om de inrichting van de babykamer gaat, hebben ze nog steeds weinig in te brengen. Bij moderne papa's en mama's geldt bij het klussen in de babykamer nog steeds veelal de klassieke rolverdeling. Liefst 89% van de aanstaande moeders acht zichzelf verantwoordelijk voor de inrichting van de babykamer. Manlief mag behangen en schilderen. Dit blijkt uit een onderzoek dat in opdracht van Bosch en ikvader.nl is uitgevoerd door onderzoeksbureau No Ties.

Het onderzoek uitgevoerd onder 250 aanstaande ouders gaat over klussen in en het inrichten van de babykamer. Daarbij heeft papa zelf ook een eigen verantwoordelijkheid; papa is namelijk nog steeds verantwoordelijk voor het klussen. Vier op de vijf mannen ziet het klussen in de babykamer als zijn primaire taak. Slechts één op de tien mannen vindt dat ook de vrouw hiervoor verantwoordelijkheid draagt. Drie op de tien vrouwen is het hier mee eens. Papa's klussen vooral graag samen met vrienden en familie (26%) of met hun partner (21%) in de babykamer. Ze klussen graag zelf in de babykamer (51%). Dit betekent dat slechts 2% het kluswerk uitbesteedt aan een vakman.

Vroegtijdige start met klussen

Mannen vinden het klussen ook helemaal niet zo erg. Zeker met hedendaagse klusapparaten (met nieuwe technologieën) is het klussen zelfs voor vaders met twee linkerhanden een fluitje van een cent. Bijna 80% start drie maanden tot een half jaar voor de geboorte met de inrichting van de babykamer. De top drie klussen waar zij wel het meest tegenop zien zijn:

1.     Behangen (32%)
2.     Schilderen (22%)
3.     Vloer leggen (15%)

Ook Koert-Jan de Bruijn – het gezicht van de Bosch-campagne 'Welcome Baby' en bekend van televisie - bevestigt dit beeld. "Ook al ben ik geen superklusser, toch vind ik het leuk om zelf te klussen in de babykamer. En ik denk er vooraf goed over na. Het is leuk om te slopen, schilderen, boren. Je ziet snel een concreet resultaat. Daar geniet ik van."

Koert-Jan de Bruijn geeft klustips

Het klussen is voor vaders een praktische en nuttige bezigheid om betrokken te zijn bij de zwangerschap. In een aantal korte filmpjes legt Koert-Jan de Bruijn – als vader én toekomstig vader – uit hoe hij aankijkt tegen het kluswerk in de babykamer en geeft hij aanstaande vaders tips voor het klussen in de babykamer. Met de vele mogelijkheden die de apparatuur van Bosch geeft, ook op het gebied van decoratie, heeft de vader nu ook iets te zeggen over de inrichting. Koert-Jan de Bruijn: "Mijn vriendin is blij dat ik vroeg start met het klussen in de babykamer. Dat moet gewoon in orde zijn. Mijn vriendin neemt daarna zeker het initiatief bij de inrichting en zoekt veelal de spulletjes uit. Van de schilderijtjes aan de muur, de kleur van de nieuwe gordijnen en het behang tot de aankoop van de nieuwe commode. Daarna maak ik mij twee dagen kwaad en is de babykamer gereed." Bosch, specialist in doe-het-zelfgereedschappen, heeft in zijn assortiment een groot aantal decoratietools, waarmee ook de aanstaande vader iets te zeggen krijgt in de babykamer. De filmpjes en klustips van Koert-Jan de Bruijn zijn vanaf vandaag te bekijken op www.bosch-do-it.nl en ikvader.nl.

Favoriete klusapparaten voor vaders

Met de Uneo van Bosch kunnen vaders met slechts één compact elektrisch gereedschap hameren, boren en schroeven. Dit handige drie-in-één gereedschap is niet groter dan een mixer, weegt nauwelijks meer dan een kilo en is volledig snoerloos dankzij de herlaadbare lithium-ion accu. De compacte, lichte en gebruiksvriendelijke Uneo maakt doe-het-zelven makkelijker dan ooit. Zo wordt het dus een fluitje van een cent om die zelfgemaakte kapstok aan de muur te bevestigen! Voor het kleinere werk is er de Ixo, de accuschroevendraaier. Deze snelle kleine schroevendraaier heeft naast de haakse- en draaimomentopzetstukken ook nog een extra opzetstuk waarmee de Ixo ook eenvoudig dicht bij randen kan werken  Schroeven in hoekkastjes en wandkasten wordt hiermee een geen probleem, net als het ineenzetten van leuke kindermeubeltjes. Meer informatie over handige tools uit het assortiment van Bosch zijn te vinden op www.bosch-do-it.nl.

Over Bosch

De Bosch Groep is een van 's werelds grootste leveranciers van technologieën en diensten in de autosector, industriële technologie, gebruiksgoederen en bouwtechnologie. Volgens voorlopige cijfers boekte de groep met zo'n 270.000 medewerkers een omzet van 38 miljard euro in het boekjaar 2009. De Bosch Groep omvat Robert Bosch GmbH en meer dan 300 filialen en regionale bedrijven in zo'n zestigtal landen. Verkoop- en servicepartners meegerekend, is Bosch vertegenwoordigd in zo'n 150 landen. Dit wereldwijde netwerk voor ontwikkeling, productie en verkoop vormt de basis voor de toekomstige groei. Elk jaar investeert Bosch meer dan 3,5 miljard euro in onderzoek en ontwikkeling en dient het wereldwijd meer dan 3.000 octrooien in. De producten en diensten van Bosch verbeteren de levenskwaliteit door innovatieve en praktische oplossingen te bieden.

De onderneming werd in 1886 in Stuttgart, Duitsland, opgericht door Robert Bosch (1861-1942) als "Werkplaats voor fijne mechaniek en elektrotechniek". De bijzondere eigendomsstructuur van Robert Bosch GmbH garandeert de financiële en ondernemingsautonomie van de Bosch Groep. Deze structuur stelt de onderneming in staat om op lange termijn te plannen en de aanzienlijke investeringen uit te trekken die haar toekomst veiligstellen. 92% van de aandelen van Robert Bosch GmbH is in handen van de Robert Bosch Stiftung GmbH, een stichting van openbaar nut. De commanditaire vennootschap Robert Bosch Industrietreuhand KG oefent de meerderheid van de stemrechten uit en neemt het bedrijfsbeheer op zich. De resterende aandelen en stemrechten behoren toe aan de familie Bosch en aan Robert Bosch GmbH.

Meer informatie over Bosch of Bosch gereedschap kunt u vinden via:
www.bosch.com of www.bosch-do-it.nl


Deel: ' Nog steeds klassieke man-vrouw rolverdeling bij klussen in babykamer '
Lees ook