Nieuw album Anne van Schothorst: ‘Then it became clear’


Verrassende mix van originele minimal music voor harp en percussie met medewerking van Arthur Bont.

den haag, 20110308 -- De nieuwe cd van Anne van Schothorst is uit. Met ‘Then it became clear’ verrast ze filmmakers, dichters en andere liefhebbers wederom. Typisch is de ongrijpbare sfeer, die toch voor iedereen herkenbaar is. 'Een muzikale poëet in hart en ziel.' De combinatie van harp en percussie laat voelen waar de titel voor staat: een onverwachte, schitterende ervaring.

Eigen bodem
‘Filmmakers, theatermakers, choreografen, dichters en beeldend kunstenaars worden uitgenodigd om hun werk door ‘Then it became clear’ te laten dragen. De muziek is zowel zacht als prikkelend en biedt zo alle ruimte om duidelijk te maken wat alleen een kunstenaar kan’, aldus Anne van Schothorst, harpiste en producent bij Harp and Soul productions. ‘Yann Tiersen is prachtig, maar horen we erg veel. Het was hoog tijd voor verwondering van eigen bodem’, zegt Anne. En dat werd het. Nooit eerder werd er in Nederland een cd met harp en percussie opgenomen.

Geen mooi zonder lelijk
De combinatie van harp en percussie klinkt als vragen die beantwoord worden, en antwoorden die weer bevraagd worden. En daarmee staat ‘Then it became clear’ voor wat het leven in onze wereldmaatschappij is: contrastrijk. Donker en licht. ‘Mijn plotselinge besef van het feit dat ‘mooi’ zonder ‘lelijk’ niet bestaat, is te horen in de muziek.' Onverwachte combinaties en verrassende melodieën nodigen uit om alles uit dit thema te halen. Ook de liefhebber van grensverleggende muziek zegt door deze nieuwe release ‘uitgedaagd te worden’. Is het een meditatieve cd? Een tentoonstelling in geluid? Het is zowel achtergrondmuziek als luistermuziek. Ook als je iets in jezelf of de ander wil losmaken zijn de wonderschone melancholische composities raak. ‘Een must voor thuis.’

Buitenland
Duidelijk is dat Nederland de capaciteit in huis heeft om, nu ook met harpmuziek, internationaal indruk te maken. ‘Then it became clear’ zal ook op de buitenlandse markt worden gelanceerd. In India wordt haar muziek al verkocht in alle grote muziekwinkels. Bij radio 4 weten ze haar naam al uit hun hoofd, maar ook in België, UK, Ierland, USA, India en op wereldwijde universiteitszenders komt ze voorbij: onze ‘Anne van Schothorst- Dutch harpist and composer’. Ze overtuigde hen eerder al met haar albums ‘Aarden (2007)’, en ‘I’m a dreamer’ (2008) die een indie award kreeg voor excellente songwriting en productie.

Ongrijpbaar
Hoe hij ook luistert, de luisteraar is getuige van een durfproject: de cd werd ‘sound on sound’ opgenomen, wat betekent dat van Schothorst en Bont de eigen delen los van elkaar hebben gespeeld. Dit ‘samplen’ gebeurt nauwelijks in de klassieke muziekwereld. Ook hierin daagt Anne uit: Harp and Soul producties zijn niet in één genre te vatten. Deze ongrijpbaarheid maakt haar een modern, eigenzinnig en creatief artiest die je gehoord en gezien moet hebben!

Bestellen
De harp- en percussiemix is nu (gedeeltelijk) te beluisteren via www.harpandsoul.com
Via Bol.com is 'Then it became clear' te koop en ter zijner tijd zal de cd ook in de Free Record Shop verkrijgbaar zijn.

harp&soul music productions


Deel: ' Nieuw album Anne van Schothorst ‘Then it became clear’ '
Lees ook