Fotografielezing Rob Hornstra vrijdag 25 maart UCK


UTRECHT, 20110316 -- Het Utrechts Centrum voor de Kunsten (UCK) organiseert vrijdag 25 maart 2011 een fotografielezing met als gast Rob Hornstra. Rob Hornstra (1975) en schrijver/filmmaker Arnold van Bruggen (1979) willen vijf jaar lang de veranderingen in het gebied rond Sochi documenteren. ‘The Sochi Project’ wordt een atlas van documentaire fotografie, film en reportage over een wereld in verandering. Een wereld vol verschillende realiteiten binnen een bijzonder, klein geografisch gebied. Het is het eerste journalistieke project in Nederland dat grotendeels wordt gefinancierd door private investeerders. Middels de site www.thesochiproject.org houden Hornstra en van Bruggen donateurs op de hoogte van de ontwikkelingen in het project. Ze zorgen zo niet alleen voor een financiële betrokkenheid van donateurs, maar creëren tegelijk een soort community.

THE SOCHI PROJECT

In 2014 vinden de Olympische Spelen plaats in Sochi, Rusland. Nooit eerder hebben Olympische Spelen plaatsgevonden in een gebied dat sterker contrasteert met de glamour van de Spelen dan Sochi. Op twintig kilometer afstand bevindt zich conflictgebied Abchazië. Ten oosten reiken de bergen van de Kaukasus tot in obscure en verarmde deelrepublieken als Tsjerkessië, Noord-Ossetië en Tjetsjenië. Aan de kust staan oude Sovjetsanatoria schouder aan schouder met de duurste hotels en clubs van de Russische rivièra. Tussen nu en 2014 zal de landstreek rondom Sochi onherkenbaar veranderen. De extreme make-over is al aan de gang; vluchtelingenflats en armoedige resorts verdwijnen in hoog tempo uit de deels mondaine, deels verarmde badplaats Sochi. Duizenden arbeiders uit geheel Rusland en daarbuiten wonen in prefab-woningen om de stadions, hotels en moderne infrastructuur op tijd af te hebben. Helikopters vliegen af en aan met bouwmateriaal. De economische crisis wordt zo goed en kwaad als het kan verdoezeld.

Berichten over Sochi en omliggende gebieden verschijnen op de site, in deelpublicaties, tijdschriften en boeken, onder andere de publicatie ‘Sanatorium Metallurg’ (2009); onlangs verscheen het boek 'Empty Land, Promised Land, Forbidden Land', dat door Photo-eye magazine meteen werd gekozen als een van de beste fotoboeken.

Tot 19 maart is bij Galerie Flatland in Utrecht Hornstra’s meest recente serie ‘Georgian Refugees: Stuck Forever’ (2010)  te zien. In 1992/1993 kwamen duizenden Georgische vluchtelingen uit de voormalige Georgische provincie Abchazië naar Tiblisi. Hornstra bezocht deze vluchtelingen in 2007 en in 2010. De hoop van 2007 heeft in 2010 plaats gemaakt voor lethargie en verdriet: terugkeer blijkt onmogelijk.

Na een studie Sociaal Juridische Dienstverlening bezocht Rob Hornstra de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht waar hij in 2004 cum laude afstudeerde in de Fotografische Vormgeving. Hij gaf verschillende fotoboeken uit, waaronder ‘101 Billionaires’ in 2008. Ook won hij diverse prijzen waaronder de Photo Academy Award in (2004), de New York Photo Book Award de Magnum Expression Award (Honorable mention) en de Zilveren Camera (2011). Naast zijn vrije werk doet hij foto-opdrachten voor kranten en tijdschriften. In 2006 was hij medeoprichter van FOTODOK, een internationaal platform voor documentaire fotografie in Utrecht. Hij wordt vertegenwoordigd door galerie Flatland.

 Rob Hornstra fotografeert wat hij ziet met grote precisie en aandacht voor detail. Via zijn ogen krijgen we zicht op een wereld vol contrasten met mensen in onfortuinlijke omstandigheden, getart door het  leven maar in vol ornaat.

Datum: vrijdag 25 maart
Aanvang: 20.00 uur
Entree: € 7,50
Locatie: Ganzenmarkt 14
Reserveren: (030) 233 99 44 of balieGM@uck.nl 


Deel: ' Fotografielezing Rob Hornstra 25 maart Utrechts Centrum vd Kunsten '
Lees ook