Guido de Wijs opent Amersfoortse expositie over huisaltaren


Tentoonstelling ‘Laat mij naderen’ vertelt over religie en spiritualiteit achter de voordeur

AMERSFOORT, 20150616 -- Presentator en liedjesschrijver Guido de Wijs opent op vrijdag 19 juni in de Lutherse kerk de expositie ‘Laat mij naderen’, een fototentoonstelling over huisaltaren en heilige plekjes in Amersfoortse woningen. De expositie toont ruim dertig beelden van deze sacrale plekjes en is vanaf vrijdag 19 juni te bezichtigen in de Lutherse kerk aan de Langestraat. Daarna reist de tentoonstelling verder langs een aantal bekende Amersfoortse gebouwen, zoals theater en filmcafé De Lieve Vrouw en een aantal kerken. De opening van de expositie vormt een proloog op Kerkennacht Amersfoort 2015, dat op zaterdag 20 juni plaatsvindt.

Ontkerkelijking
Initiatiefnemer van de expositie is ds. Alke Liebich, predikant van de Johanneskerk in Amersfoort en tevens voorzitter van de projectgroep Kerkennacht Amersfoort. Zij raakte geïnspireerd door de vele onderzoeken die enerzijds aantonen dat de ontkerkelijking in Nederland blijft doorzetten, maar anderzijds ook laten zien dat mensen gelovig blijven. Uit onderzoeken van het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP), zoals bijvoorbeeld God in Nederland, blijkt dat een dalende kerkgang en afnemende gelovigheid in Nederland inderdaad niet gelijk opgaan. “Mensen geloven steeds vaker buiten kerken om. Dat wekte mijn nieuwsgierigheid. Hoe zien geloof en spiritualiteit buiten de kerk er eigenlijk uit? Het leek mij mooi om daarvan iets te laten zien. Met de foto-expositie ‘Laat mij naderen’ bieden we een inkijkje.”

Tot en met juni
Via oproepen in diverse lokale media meldden de Amersfoorters zich aan voor fotografie van hun heilige domein. Fotografen van Fotokring Amersfoort hebben de huisaltaren en gewijde kamers vastgelegd. De expositie is tot en met eind juni te zien in de Lutherse kerk, daarna verplaatst de tentoonstelling zich naar een andere locatie in Amersfoort. Op www.kerkennachtamersfoort.nl zijn de openingstijden en locaties van de tentoonstelling te volgen.


Deel: ' Guido de Wijs opent Amersfoortse expositie over huisaltaren '
Lees ook