Spoorwegmuseum toont passie voor modelbouw


Fotograaf David van Dam maakt fototentoonstelling ‘Passie voor perfectie’

UTRECHT, 20140228 -- Tijdens On traXS! in Het Spoorwegmuseum zijn de mooiste modelspoorbanen van Europa te zien. Modelbanen die met zorg, precisie en oog voor detail zijn gebouwd. De bouwers zijn er maanden, soms zelfs jaren mee bezig. Fotograaf David van Dam zocht 9 Nederlandse modelbouwers thuis op en fotografeerde ze op hun werkplek. De fotoserie ‘Passie voor perfectie’ geeft een treffend beeld van de passie voor modelbouw. De foto’s zijn van 7 maart t/m 5 mei te zien in Het Spoorwegmuseum.

Top van de modelbouw bij On traXS!
Dit jaar organiseert Het Spoorwegmuseum voor de zesde keer het drukbezochte evenement On traXS! Het evenement staat bekend om zijn mooi afgewerkte en uitgelichte modelspoorbanen. Om de kwaliteit van de banen te waarborgen is deelname uitsluitend op uitnodiging. Aan de modelbanen worden hoge eisen gesteld, met name op het gebied van afwerking en belichting. Daardoor is de top van de modelbouw jaarlijks in Het Spoorwegmuseum aanwezig. Modelbouwers werk soms jarenlang vol passie en geduld aan hun projecten, werk dat voornamelijk achter de schermen plaatsvindt. De modelbanen worden tot in de kleinste details verfijnd, vaak monnikenwerk op de vierkante millimeter. David van Dam portretteerde 9 modelbouwers op hun werkplek, meestal thuis op zolder. De fotoserie ‘Passie voor perfectie, de wereld van de modelbouwer’ geeft daarmee een prachtig kijkje achter de schermen van de modelbouw.

Fotograaf David van Dam
David van Dam (1978, Hoorn) is fotograaf sinds 2004. Hij begon zijn carrière als stagiair bij het Utrechts Nieuwsblad. Zijn eerste gepubliceerde nieuwsfoto was van stoomlocomotief De Arend die na de verbouwing in 2005 terugkwam naar Het Spoorwegmuseum. Na 5 jaar werkzaam te zijn geweest voor de GPD is hij sinds 2010 zelfstandig fotograaf. Hij werkt vooral voor NRC Handelsblad en het Nederlands Dagblad en is gespecialiseerd in politiek, portret en achtergrondreportages.


Passie voor perfectie, de wereld van de modelbouw
Fototentoonstelling David van Dam
7 maart t/m 5 mei
 
On traXS!
7 t/m 9 maart 2014

Museum open: 10.00 - 17.00 uur.
Entree: €16,00 (inclusief museumbezoek, >4 jaar), Museumkaart gratis.
Voorverkoop online met €1,50 korting per kaart
www.ontraxs.nl.


Deel: ' Spoorwegmuseum toont passie voor modelbouw '
Lees ook