BeursGorilla Jacko verliest voor tweede keer van AEX


Beursaap verliest voor het eerst sinds drie jaar weer van AEX

EINDHOVEN, 20141230 -- BeursGorilla Jacko heeft dit jaar zijn meerdere moeten erkennen in de AEX. De willekeurig geselecteerde aandelenportefeuille van Jacko stond dinsdagochtend, 30 december, bij de opening van de beurs op 7,26 procent verlies ten opzichte van het begin van 2014. De AEX noteerde een winst van 5,92 procent voor 2014. Hiermee legt de behaarde vermogensbeheerder van de website BeursGorilla.nl het voor de tweede keer in zijn 15-jarige carrière af tegen de Amsterdamse hoofdindex.

Imtech doet Jacko de das om

Jacko begon dit jaar met een beheerd vermogen van 208.001 euro. Op 12 december 2014 had hij hier nog 190.416 euro van over. Dit verlies heeft Jacko vooral te wijten aan de aandelen Imtech in zijn portefeuille. Hij kocht deze aandelen in november 2013 voor een bedrag van 21.804 euro. Na de forse koersdalingen en het samenvoegen van de aandelen van Imtech waarbij Jacko voor elke 5 aandelen 1 nieuw aandeel terug kreeg, zijn de effecten Imtech van Jacko nu nog maar 78,33 euro waard. Dit aandeel heeft dus een flinke aanslag gepleegd op de waarde van de portefeuille van de beursgorilla.

Gemiddeld rendement Jacko nog steeds fors hoger

“Toch is er voor Jacko geen reden om bij de pakken neer te zitten”, zegt Amanda Bulthuis van BeursGorilla.nl. “In zijn 15-jarig bestaan heeft hij nog steeds gemiddeld 4,5 procent rendement per jaar behaald. De AEX noteerde in deze periode gemiddeld 3 procent verlies per jaar. “De ‘blinde’ beleggingsstrategie van Jacko waarbij elke maand een willekeurig aandeel wisselt, blijkt al met al dus nog steeds een beter rendement op te leveren dan het volgen van de indices.”

Over Jacko

Beursgorilla Jacko is de behaarde vermogensbeheerder van de website BeursGorilla.nl. In januari 2000 kreeg Jacko bij wijze van experiment 75 bananen. Elk van deze bananen correspondeerde met een in Nederland beursgenoteerd fonds. Met de eerste tien bananen (met corresponderende aandelen) die Jacko selecteerde, is zijn portefeuille samengesteld. Sindsdien wisselt Jacko elke maand: één fonds eruit en een nieuw fonds erin, allemaal geselecteerd middels het trekken van bananen door BeursGorilla Jacko. Centraal hierbij staat de totale willekeurige keuze van aandelen. Dit omdat er geen informatie van het onderliggende aandeel in de banaan tot uitdrukking komt. Het gehele experiment met BeursGorilla Jacko is bedoeld als knipoog naar de financiële wereld.

Echter, BeursGorilla.nl wil met dit experiment ook mensen laten nadenken over beleggen, met name aangaande beloofde en gerealiseerde rendementen die geen garantie betekenen voor de toekomst. Een prachtig rendement dat wordt voorgespiegeld wil niet alles zeggen. Kijk altijd verder. Wie zijn bijvoorbeeld de mensen die het beleggingsproduct aanbieden en hoe ervaren zijn ze? Want wie zou er nu beleggen in een fonds dat gemiddeld 10% per jaar realiseert, maar waar een gorilla de fondsbeheerder is?

Een compleet overzicht van het portfolio, de wissels en rendementen van Beursgorilla Jacko is te vinden op https://www.beursgorilla.nl/jacko.asp


Deel: ' BeursGorilla Jacko verliest voor tweede keer van AEX '
Lees ook