Museum Geelvinck co-initiator Slow Food Convivium


Eerste bijeenkomst op De Industrieele Groote Club trekt veel belangstelling

AMSTERDAM, 20081122 -- Museum Geelvinck Hinlopen Huis in Amsterdam is eerder dit jaar de co-initiator geweest van een nieuw initiatief: het Slow Food Convivium Grachtengordel / Amsterdam Binnenstad. Op vrijdag 21 november 2008 heeft in het bijzijn van de Cultureel Attach van Itali, Silvio Marchetti, de eerste door het nieuwe convivium georganiseerde bijeenkomst plaatsgevonden op De Industrieele Groote Club (Dam 27 te Amsterdam). Het thema luidt "Itali, de bakermat van Slow Food" en sprekers zijn Jan Wolf, (voorzitter Slow Food Nederland), Roberto Payer (algemeen directeur Hilton Amsterdam) en Victor Russo (directeur Passione Italia).

Slow Food - de tegenhanger van fastfood - is een organisatie die zich inzet voor lekker, puur en eerlijk eten, voor smakelijk voedsel geworteld in de gastronomische traditie. Deze van oorsprong Italiaanse ngo, is in de afgelopen decennia uitgegroeid tot een wereldwijde spreekbuis van mensen die zich sterk maken voor het recht om culinair te mogen genieten van milieubewust en traditioneel geproduceerde ingredinten uit - liefst locale - duurzame, kleinschalige en eerlijk bedeelde voedselproducenten die rekening houden met het welzijn van flora en fauna. Niet alleen heeft Slow Food zich ontwikkeld tot een invloedrijk internationaal netwerk, met in vele landen locale entiteiten, de zogenaamde "convivia" [latijn: 'convivium' = 1. gastmaal, banket, feest; 2. tafelgezelschap, gasten], maar tevens is zij initiator van diverse belangrijke beurzen en instituten, zoals de Salone del Gusto, Terra Madre, de Ark van de Smaak, Citta Slow, Earth Markets Project enz.

Reeds afgelopen voorjaar vond de oprichting plaats van het Slow Food Convivium Grachtengordel (Amsterdam Binnenstad). Onder het genot van een goede maaltijd, wil het nieuwe convivium onder meer op de bijeenkomsten van de Slow Food Tafel op De Industrieele Groote Club (IGC) gedachtewisselingen en discussie entameren over het gedachtegoed achter Slow Food en over aanverwante relevante onderwerpen. Het nieuwe convivium is niet geografisch gebonden, zoals de andere convivia - voor de regio Amsterdam bestaat reeds het Convivium Amsterdam met maar liefst ruim 400 leden -, maar het profileert zich nationaal - binnen het wereldwijde netwerk van Slow Food - als een breed discussieforum. Daarnaast wil het nieuwe convivium initiatieven ontwikkelen op het terrein van erfgoedvoedsel en dat sluit goed aan op Museum Geelvinck Hinlopen Huis: naast de omgeving waarin, resp. het porselein en zilver waarvan in de 18e en begin 19e eeuw gegeten werd, wil het museum ook een indruk - een beleving - geven wat toen der tijd in een patricirshuis zoal aan spijzen en dranken genuttigd werd.

De Industrieele Groote Club in het historische gebouw Industria op de Dam is een nationale sociteit waarvan de geschiedenis teruggaat tot in de Patriottentijd. Het keukenteam van de IGC, onder leiding van chefkok Remco Hoffmeister, zet zich reeds geruime tijd in voor kookkunst op basis van de grondbeginselen van Slow Food.

De voorinschrijving voor deze eerste bijeenkomst van de Slow Food Tafel was binnen enkele dagen geheel overtekend: deelname ruim 100 leden en genteresseerden. De avond was bijzonder geslaagd. Vooral het persoonlijke relaas van Roberto Payer was indrukwekkend. De spraakwaterval van Victor Russo was aanstekelijk en inspirerend.


Deel: ' Museum Geelvinck co-initiator Slow Food Convivium '
Lees ook