Alternatieve Dakar rally start zaterdag in Tilburg


Martin van Bentem, musicalster en ambassadeur Childslife geeft startschot

TILBURG, 20090224 -- De alternatieve low budget Dakar Rally, Antwerpen Banjul Challenge die twee maal per jaar verreden wordt, voor projecten in Gambia, haakt in op de feestelijkheden rond het 200 jarig bestaan van de gemeente Tilburg. Ambulances. Het bijzondere van deze rit is dat er, van de 8 auto's, ook twee originele ambulances (ex Rode Kruis) meerijden. Er zijn ook twee 4 wiel aangedreven jeeps bij, die ingezet worden als ambulance, in erg afgelegen gebieden. Deze 4 ambulances, worden met gepaste feestelijkheden en veel media aandacht, aan vier verschillende dorpen, Jambanjelly, Tujering, Njawara en Sifoe, in Gambia overhandigd.

Tilburg 200 jaar stadsrechten
De gemeente Tilburg viert dit jaar het feit dat deze stad 200 jaar geleden stadsrechten verwierf. Omdat er van de 18 deelnemers, maar liefst 10 Tilburgers ingeschreven hebben voor deze uitdaging, vindt de organisatie het een leuk idee om te starten in Tilburg.

Musicalster Martin van Bentem lost startschot
Martin van Bentem, ambassadeur van Child's Life en hoofdrolspeler in de musical Dirty Dancing lost het startschot, op Zaterdag 28 februari 2009 op het Stadhuisplein in Tilburg om 10:00 uur, voor de Antwerpen Banjul Challenge 2009. Hij staat helemaal achter de doelstellingen van de organiserende stichting Helping Hands, en geeft daarom graag zijn medewerking om de teams van start te laten gaan. De deelnemers verzamelen zich vanaf 8.30 uur op het Stadhuisplein naast de Heikese kerk in Tilburg. Daar kunnen de auto's met hun bestuurders bewonderd worden alvorens ze om 10 uur aan deze monstertocht beginnen.
Motorclub Het Leeuwke uit het Belgische Weelde zal de deelnemers begeleiden van Tilburg tot de Waalse Kaai in Antwerpen, de normale startplaats van de Challenge. Daarna krijgen de deelnemers nog begeleiding tot de afrit St. Niklaas richting Gent, van de groep motorrijders. Dan kan het grote avontuur beginnen voor de humanitaire missie, zoals de groep zich ook wel profileert.

Uitdaging
Deze Challenge is een uitdaging om met normale, niet geprepareerde, auto's en motoren naar Gambia te rijden, dwars door de Sahara zonder formele ondersteuning onderweg. De spelregel is dat de deelnemers hun voertuigen in Gambia doneren aan het goede doel.
Er blijkt een enorme belangstelling te bestaan voor deelname aan een dergelijke uitdaging. Veel avontuurlijk ingestelde mensen willen kennelijk ook wel eens in de voetsporen treden van de deelnemers aan de fameuze Dakar Rally, maar in dit geval dan met een low budget. Deze rit kent ook vele ontberingen onderweg. Zo moeten zij met hun voertuigen de Westelijke Sahara doorkruisen, en passeren ze de mijnenvelden bij de grensovergang Marokko- Mauritanië. Hier wordt gebruik gemaakt van lokale gidsen. Geen overbodige luxe , gezien de terroristische dreigingen in dat gebied.

Goede doelen in Gambia
De voornaamste spelregel is dat de voertuigen op het einde van de rit geschonken moeten worden aan het goede doel, een project in Gambia. De rijder maakt zelf zijn keuze uit de 30 projecten op de website.

Parijs Dakar

De in het net over de grens gelegen Belgische Ravels gezetelde vereniging zonder winstoogmerk(vzw) Helping Hands, organiseert al sedert 2006, twee maal per jaar, de Antwerpen Banjul Challenge.
Na de succesvolle edities in 2006, 2007 en 2008 gaat de Antwerpen Banjul Challenge in 2009 weer starten op 28 februari. (De oktober 2008 Challenge bracht maar liefst 112.000 euro op voor de verschillende projecten in Gambia.)

De Antwerpen Banjul Challenge zo genoemd omdat we formeel eindigen in Banjul, de hoofdstad van Gambia. De rit gaat echter wel via Dakar, het beroemde Lac Rose, de finishplaats van de klassieke Parijs - Dakar. Onze finishplaats is in Kartung in het uiterste zuiden van Gambia.
Vanaf Tilburg gaat de tocht op 28 februari, naar België. Daar wordt nog even gestopt voor een koffie break aan de Waalse Kaai in Antwerpen, de normale startplaats van deze monsterrit. Dan gaat de reis verder via Frankrijk, Spanje, Marokko, de Westelijke Sahara, Mauritanië en Senegal via Dakar, naar Banjul in Gambia.
De totale reistijd van de Challenge is 18 dagen. De aankomst in Gambia is op woensdagavond 18 maart voorzien. De meeste deelnemers kiezen voor enkele dagen langer verblijf in Gambia, om de feestelijkheden van aankomst mee te maken en hun project te bezoeken.

In het najaar van 2009 is de startdatum voor de volgende Challenge op 3 oktober gepland. Voor deze rit hebben zich nu al 78 deelnemers aangemeld.

28 februari 10 uur Start Challenge Stadhuisplein Tilburg
3 oktober Start najaars Challenge Waalse Kaai Antwerpen

Antwerpen Banjul Challenge
www.antwerpendakar.com


Deel: ' Alternatieve Dakar rally start zaterdag in Tilburg '
Lees ook