CAS International wil ‘een speer breken’ voor stier in Spanje


TORDESILLAS, Spanje, 20120907 -- Op 11 september 2011 vindt het festival 'El Toro de la Vega' plaats in de Spaanse gemeente Tordesillas (Valladolid, Castilla y León). Tijdens dit festival wordt een jonge stier door honderden mannen te paard en te voet doodgestoken met speren. Dit jaar organiseren CAS International, PACMA (Spaanse partij voor de Dieren) en HSI (Humane Society International) de achtste demonstratie tegen dit 'stierenfeest'. Het protest vindt plaats op 9 september in Tordesillas en Valladolid.

Ook in 2012 proberen CAS International en PACMA, die gezamenlijk al acht jaar strijden tegen de mishandelingen van stieren tijdens ‘Toro de la Vega’, een beroep op de overheid te doen om een verbod op dit soort dierenmishandelingen. Vorig jaar sloot de internationale dierenbeschermingsorganisatie HSI (Humane Society International) zich bij de campagne aan.

Dit jaar wordt de vier jaar oude stier Volante gedood. Dat gebeurt door het in wilde weg insteken van lansen op de jonge stier, die niets begrijpt van de gruwelijkheden om hem heen. Vanwege het doden met lansen in Tordesillas is CAS International, samen met haar partners in 2011 met de campagne ‘Rompe una Lanza’ (‘Breek een Speer’) gestart. Onderdeel van de campagne was het verzamelen van handtekeningen tegen deze dierenmishandeling. Op 19 juni 2012 boden de drie organisaties 71.000 handtekeningen tegen de mishandelingen aan bij de overheid van Castilië en Leon, de Spaanse deelstaat waarin Tordesillas ligt.

Begin dit jaar probeerde de gemeente Tordesillas het evenement Toro de la Vega als immaterieel cultureel erfgoed van de deelstaat Castilië en Leon te laten verklaren. Dat is niet gelukt, want het initiatief werd niet opgevolgd door de regering van de deelstaat.

PACMA, CAS International en HSI organiseren op zondag 9 september demonstraties in Tordesillas en Valladolid. Honderden activisten uit heel Spanje nemen deel aan deze protesten. Zij worden op 9 september met autobussen vanuit heel Spanje vervoerd naar Tordesillas en Valladolid. Activisten uit andere landen doen ook mee, waaronder een aantal Nederlandse en Belgische vrijwilligers die CAS International vertegenwoordigen. Op de dag van het festival Toro de la Vega, dinsdag 11 september, komen vele activisten nogmaals bijeen, ’s avonds – als de stier inmiddels is gedood, in Madrid op het centrale gelegen plein Callao.

Wanneer (1,2): Zondag 9 september 2012 om 11:30 uur
Wanneer (3): Dinsdag 11 september om 19:00 uur
Waar (1): Tordesillas, pijnbomenbos op de weg genaamd Camino de la Vega. 
Waar (2): Valladolid, aansluitend op het protest te Tordesillas; gestart wordt op de Plaza de Colón.
Waar (3): Madrid, Plaza Callao om 19:00 uur
Organisator: PACMA (Partido Antitaurino Contra el Maltrato Animal) met steun van CAS International (Comité Anti Stierenvechten) en HSI (Humane Society International).

www.rompeunalanza.com


CAS International (Comité Anti Stierenvechten) is de grootste organisatie ter wereld die zich exclusief richt op het bestrijden van het stierenvechten en wrede fiestas (feesten als Toro de la Vega) waarbij stieren en andere dieren worden misbruikt. Wij werken samen met zusterorganisaties in alle stierenvechtlanden.
www.cas-international.org

PACMA, opgericht in 2003, is de Spaanse Partij voor de Dieren, die opkomt voor de rechten van alle dieren. Het is de op twee na grootste politieke partij buiten het parlement. Bij de laatste verkiezingen voor het Europees Parlement behaalde PACMA 41.913 stemmen. In 2011 stemden 102.144 Spanjaarden op hen tijdens de landelijke verkiezingen voor het Congres, terwijl het aantal stemmen voor de Senaat daarna steeg naar 371.433.
www.pacma.es


Deel: ' CAS International wil ‘een speer breken’ voor stier in Spanje '
Lees ook