FORT EUROPE / hoge muren, gouden sloten


Aziz Bekkaoui in Gallery Suzanne Biederberg, Amsterdam

AMSTERDAM, 20131016 -- In FORT EUROPE verbeeldt Aziz Bekkaoui zijn zorgen over het huidige vreemdelingenbeleid. Geïnspireerd door de klassieke mythe waarin Zeus, vermomd als stier prinses Europa op zijn rug ontvoert, toont FORT EUROPE een serie nieuwe objecten waarbij de stier als icoon en als basismateriaal gebruikt wordt om zijn visie op het vraagstuk Europa te onderzoeken. Het resultaat is een intrigerende installatie van ruimtelijk werk dat uitnodigt tot nadenken over de eigen positie als Europeaan

Haat en xenofobie hebben letterlijk een figuurlijk muren van angst en verscherpte grensbewaking  gecreëerd. Europa, nog steeds het rijkste continent ter wereld, is een fort geworden, dat slechts  toegankelijk is voor ‘EU only’. Ooit vloog prinses Europa op de rug van de als stier vermomde Zeus naar dit gebied, van buiten naar binnen zoals de ‘klassieke’ immigranten. In de hedendaagse  mythologie lijkt iedere potentiële god die hier wil landen bij voorbaat een crimineel, armoedzaaier en potverteerder. De nadruk ligt op ‘Priorité à la sorti. Merci’.  De hedendaagse Zeus gaat vermomd als douane-beambte.

Aziz Bekkaoui
Aziz Bekkaoui studeerde af aan de Hogeschool voor de Kunsten, Arnhem (ARTEZ).  Hij had tentoonstellingen en performances in o.a. het National Museum, Singapore;  Musée de la Mode et du Textile, Parijs; Le Louvre, Parijs; Guggenheim Museum, New York;  Musée Dar Si Saïd, Marrakech; Stedelijk Museum, Amsterdam; Gemeentemuseum, Den Haag;  Van Gogh Museum, Amsterdam; Cobra Museum, Amstelveen; Museum het Catherijnenconvent, Utrecht. 

Tentoonstelling Fort Europe
De opening is op 19 november van 16:00 - 19:00 uur 
Adres: Suzanne Biederberg Gallery - 1e Egelantiersdwarsstraat 1 – 1015 RW Amsterdam 
De tentoonstellng is na de opening te zien tot en met 16 november 2013.
Geopend: wo – za 14.00 – 18.00 uur en op afspraak.


Deel: ' FORT EUROPE - hoge muren, gouden sloten '


Lees ook