Sensationele sculpturen Iskender Yediler in AXA Art lounge Art Basel


De kunstwerken benadrukken het gebruik van modern materiaal en het grote belang van het op een juiste wijze beschermen en behouden van kunstwerken

KEULEN, 20080530 -- Met trots kondigt AXA Art aan dat een selectie kunstwerken van o.a. de hedendaagse kunstenaar Iskender Yediler te zien zal zijn in de lounge van AXA Art op Art Basel. Naast Yediler's "Fibreglass Sculpture" is er het kunstwerk "ALDIPLUSLIDL, 1998", te bewonderen, een opblaasbare sculptuur in de vorm van een kruis (260 x 230 x 45 cm) afkomstig uit de AXA Corporate Collection. AXA Art heeft deze kunstwerken geselecteerd omdat deze uitermate representatief zijn voor de focus op de fragiele natuur van kunstwerken ("Dynamic Fragility") en de behoefte aan continue zorg, onderhoud en conservatie van het culturele erfgoed.

"ALDIPLUSLIDL, 1998" is een sculptuur gemaakt van plastic tassen, die gewoonlijk gebruikt worden in supermarkten. In de kunst is plastic een inherent onstabiel medium, dat speciale aandacht vereist voor wat betreft duurzaamheid en behoud. Het kruis dient als een metafoor voor allerdaagse sociale activiteiten. Ook Yediler's "Fibreglass Sculpture" is gemaakt van een inherent fragiel materiaal dat zelfs veel minder sterk is dan marmer of brons en daarmee benadrukt het werk dan ook de vergankelijkheid en het belang van juiste conservatie.

Iskender Yediler is geboren in 1953 in Eskisehir, hoofdstad van de gelijknamige provincie Anatolia in Turkije. Yediler studeerde Sculptuur aan de kunstacademie van Mnchen en van Dsseldorp en werd een alom gerespecteerde kunstenaar in de high society en politieke wereld. Vandaag de dag vervaardigt hij sculpturen van plastic, glas, aluminium en hout.

Door het gebruik van divers modern materiaal in de hedendaagse kunst, zoals kunstenaar Yediler doet, is de behoefte, van niet alleen de kunstenaar maar ook van de verzamelaar, om de juiste zorg, kennis en conservatie van dit materiaal enorm toegenomen, zodat het culturele erfgoed gewaarborgd blijft.


Met `The AXA Art Research Grant' ondersteunt AXA Art projecten die onderzoek doen naar baanbrekende technologien en methoden ter conservatie van kunstvoorwerpen. De ondersteuning is voornamelijk bestemd voor gerenommeerde instituten waarbij de nadruk ligt op het behoud van kunstwerken.

Enkele projecten van `The AXA Art Research Grant' zijn `TATE AXA Art Modern Paints Project' in samenwerking met TATE, de `AXA Art Ad Reinhardt Research Project' in samenwerking met de Solomon R. Guggenheim Stichting en The Museum of Modern Art en `The AXA Art Conservation Research Project' in samenwerking met het Vitra Design Museum.

Over AXA Art

AXA Art is wereldleider in kunstverzekeringen waarvan het hoofdkantoor gevestigd is in Keulen, Duitsland. Internationaal wordt de maatschappij vertegenwoordigd in Frankrijk, Engeland, Spanje, Itali, Zwitserland, Belgi, Nederland, Noord-Amerika en Azi.
AXA Art verzekert voorwerpen op elk gebied van verzamelingen; van schilderijen, tekeningen en beeldhouwwerken tot aan antiek meubilair en vintage voertuigen. AXA Art dient een brede waaier van clinten, van de beginnende tot aan de meest gerespecteerde verzamelaars van de wereld, evenals individuele kunstenaars, musea, galerien, bedrijven en openbare tentoonstellingen.

Voor meer informatie verwijzen we u graag naar onze website: www.axa-art.nl en www.axa-art.be


Deel: ' Sensationele sculpturen Iskender Yediler in AXA Art lounge Art Basel '
Lees ook