Ongekend Bijzonder presenteert levensverhalen voormalige vluchtelingen


Amsterdam, 20160406 -- Ongekend Bijzonder verzamelde 248 levensverhalen van voormalige vluchtelingen in de vier grote steden. In gefilmde interviews vertellen zij over het opbouwen van een nieuw leven. Op woensdag 13 april 2016 neemt burgemeester Eberhard van der Laan namens het Stadsarchief Amsterdam de eerste 50 interviews in ontvangst. De levensverhalen worden zo onderdeel van het historisch erfgoed van Nederland. 13 is tevens de start van het Ongekend Bijzonder Festival met 30 artistieke producties op basis van de levensverhalen.

De interviews
Met 500 uur gefilmde interviews is Ongekend Bijzonder één van de grootste oral history projecten van Nederland. Ad van Liempt, journalist en oud-hoofdredacteur van o.a. NOVA over Ongekend Bijzonder: ‘Prachtig bronmateriaal, dat niet alleen veel over vluchtelingen, maar ook veel over onszelf vertelt’.

De voormalige vluchtelingen, in de meeste gevallen al vele jaren woonachtig in Nederland, leggen in hun levensverhaal de focus op de opbouw van hun leven in Nederland en hun bijdragen aan de steden waar ze wonen en/of werken. De video’s en de transcripties van de interviews worden eigendom van de Stads- en gemeentearchieven van Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht.  

Ongekend Bijzonder Festival
Op basis van de levensverhalen zijn, in samenwerking met kunstenaars, musea, bibliotheken en andere culturele instellingen 30 artistieke producties ontwikkeld. Het Ongekend Bijzonder Festival vindt plaats in de vier grote steden. 

In Amsterdam is het festival van 13 april t/m 7 mei. Met o.a.: boottochten met Rederij Lampedusa, storytelling avonden in Mezrab, een speciale editie van filmfestival Beeld voor Beeld, de tentoonstelling Voices Outside the Echo Chamber bij Framer Framed, een mockumentary door SPACE en de voorstelling De Vlucht van een Granaatappel van Theater RAST.

Bijzondere producties in Den Haag, Utrecht en Rotterdam zijn:
-  Interactieve stallatie van mediakunstenaar Farah Rahman in Museon en voorstellingen van Laura van Dolron in Den Haag (van 15 april t/m 21 mei);
-  de Stadsopera Onderweg en een speciale editie van de Culturele Zondag op 1 mei en een expo in Centraal Museum in Utrecht (vanaf 23 april);
- een pop-up tentoonstelling in het Rotterdam Museum en een foto-expo in de Centrale Bibliotheek Rotterdam (van 12 mei t/m 26 juni). 
Het gehele programma staat op www.ongekendbijzonder.nl/agenda.

Programma landelijke start Ongekend Bijzonder 13 april in Stadsarchief Amsterdam
17.30  Welkom door Bert de Vries, directeur Stadsarchief Amsterdam 
17.35  Introductie Ongekend Bijzonder door Saskia Moerbeek, directeur van Stichting BMP
17.45  Aanbieden van de oral history interviews aan burgemeester Eberhard van der Laan 
17.50  Toespraak burgemeester en opening Ongekend Bijzonder Festival
19.00  Laura van Dolron, Am I making Sense?, voorstelling gebaseerd op Ongekend Bijzonder


Deel: ' Ongekend Bijzonder presenteert levensverhalen voormalige vluchtelingen '
Lees ook