Aanwinst Rijksmuseum Henk Pander in De Rietlanden Exposities Amsterdam


Amerikaanse landschappen en waterrijk Amsterdam

AMSTERDAM, 20080617 -- `Ongevenaard begaafd in de omgang met waterverf en zijn visie op het onderwerp', aldus hoofdconservator Ger Luijten van het Rijksprentenkabinet over Henk Pander. Na de Rijksakademie vertrok Pander op 27-jarige leeftijd naar Portland, Oregon in de Verenigde Staten, en ontwikkelde zich daar verder tot een van de bekendste kunstenaars in de Pacific Northwest. Nu is hij weer terug in Amsterdam met een expositie van zijn watercolors en pentekeningen in galerie De Rietlanden Exposities in het Rietlandpark aldaar. Te zien tot en met 20 juli 2008. Op 22 juni 2008 zal bovendien in het Bonnefantenmuseum in Maastricht de expositie `Kunst op papier - aanwinsten Rijksmuseum Amsterdam 1997-2008' geopend worden. Een werk van Henk Pander neemt daar een prominente plaats in.

Henk Pander, geboren in 1937 in Haarlem, heeft naam gemaakt in Amerika. Tot op de dag van vandaag leidt hij daar nog steeds een zeer actief bestaan als kunstschilder met een expositieprogramma dat zich uitstrekt tot 2011. Zijn werk is er breed vertegenwoordigd in verschillende musea, waaronder het Portland Art Museum en het Frye Art Museum in Seattle. `The Oregonian' sprak van "one of our most treasured artists".

In 2007 is Henk Pander ontdekt door het Rijksprentenkabinet van het Rijksmuseum te Amsterdam. Die ontdekking resulteerde in de recente aankoop van een grote hoeveelheid werk en een expositie van zijn Amerikaanse Landschappen in het Museum Henritte Polak in Zutphen, in de zomer van 2007. Ook hebben veel van zijn schetsboeken een plaats in het Prentenkabinet gekregen.

Op 22 juni 2008 zal in het Bonnefantenmuseum in Maastricht de expositie `Kunst op papier - aanwinsten Rijksmuseum Amsterdam 1997-2008' geopend worden. Een werk van Henk Pander neemt daar een prominente plaats in.

Panders schilderijen getuigen van een groot engagement met het onderwerp en de actualiteit.
Henk Pander schildert Amerikaanse landschappen en de sporen van menselijke aanwezigheid daarin. Daarnaast schildert en tekent hij maatschappelijke thema's. Zijn benadering is uniek. Hij tilt het drama uit boven het alledaagse en geeft het onderwerp een tijdloze schoonheid mee. Zijn werk doet in zijn grootsheid Amerikaans aan, maar is tegelijk doortrokken van een oer-hollands meesterschap dat wortelt in de figuratieve traditie van de 17de eeuw.

In galerie De Rietlanden Exposities krijgt u naast pentekeningen vooral Panders grote watercolors te zien, 100 x 150, op dik papier rechtsreeks uit de papierfabriek; indrukwekkend door hun grootte, indrukwekkend door Panders verbeelding van het onderwerp: of het nu zijn Amerikaanse landschappen zijn of de hulpverlening door firefighters, de turbine in een onttakelde fabriek of een tableau vivant, het ontwerp van de nieuwbouw van de politieacademie met daarin een schilderij van 9/11, een koelcel met vis of de haven van Portland, het zijn stuk voor stuk werken die je bijblijven.

Het geslacht van de Panders heeft al vele grote kunstenaars voortgebracht. Beeldhouwer Pier Pander (1864-1919) is een neef van Henk Panders grootvader, en kunstschilder Pieter Pander (1962, Garijp), van wie onlangs nog een overzichtstentoonstelling te zien was in het Drents Museum en het Scheringamuseum, is een volle neef van hem. Ook Henks vader Jaap Pander was een begenadigd aquarellist en portretschilder.

Te zien tot en met 20 juli 2008 in galerie De Rietlanden Exposities, Rietlandpark 193, 1019DV AMSTERDAM. 020-4194705,
www.derietlandenexposities.nl, mya@derietlandenexposities.nl.


Deel: ' Aanwinst Rijksmuseum Henk Pander in De Rietlanden Exposities Amsterdam '
Lees ook