Usage-based autozekeringen in opmars


UTRECHT, 20161212 -- De autoverzekeringspremie wordt van oudsher bepaald door kansen: zo betalen jonge mensen meer premie, omdat ze onveiliger zouden rijden. Toch lijkt dit wereldwijd te veranderen. Er is bij verzekeraars een tendens zichtbaar om de daadwerkelijke rijstijl, bepaald met mobiele apps of rijgedrag-stekkers, als premierichtlijn te nemen. Goedkoopsteautoverzekering.net onderzoekt de trend.

Mensen onder de vijfentwintig worden gezien als risicogroep voor verzekeraar, en krijgen ook structureel hogere premies berekend. Zo is de premie van iemand van achttien tot wel vier keer hoger dan van een veertigjarige. Val je niet binnen dit verwachtingspatroon, dan betaal je toch de hogere premie. Daarom zou de individuele autopremie, die afhangt van iemands daadwerkelijke rijgedrag, een eerlijker systeem zijn.

In Amerika groeit het aantal verzekeringen dat ‘usage-based insurance’ (UBI) wordt genoemd, waarbij data worden verzameld met de smartphone of een stekker in het voertuig van de consument. Ook in Nederland komt de UBI-verzekering op. Deze is veelal voordeliger voor jongeren tot vierentwintig, mensen boven de 65 en alle mensen die voorzichtig rijden. Er zijn inmiddels tien verzekeraars die in ons land een dergelijke premie aanbieden: ANWB, Fairzekering, ASR, Allsecur, Generali, Reaal, Voorop, Voogd & Voogd, Aegon en Delta Lloyd.

Naast remgedrag en aantal kilometers letten verzekeraars onder meer op snelheid in bochten, snelheid van optrekken en rijlocatie (binnen of buiten de bebouwde kom), rijtijden (is het spits of niet?). Toch is het niet alleen maar rooskleurig. Zo wordt er gewaarschuwd voor inbreuk op de privacy, en betalen ouderen vaak tóch een toeslag. Bovendien zou ook bij de UBI-verzekering de uiteindelijke berekening van de premie ondoorzichtig blijven, omdat iedere verzekeraar zelf bepaalt hoe deze berekening wordt uitgevoerd.

Lees hier het hele bericht:
https://www.goedkoopsteautoverzekering.net/rijgedrag-apps-premie-dalen-ouderen-jongeren-en-veilige-rijder/


Deel: ' Usage-based autozekeringen in opmars '
Lees ook