Buxtehude herdenking wekt grote belangstelling


Promotie onbekende barokcomponist slaat aan

ZWOLLE, 20070920 -- De landelijke concertserie ter nagedachtenis van barokcomponist Dieterich Buxtehude (300 jaar geleden overleden) blijkt aan te slaan. De concertserie, die in september en oktober door het gehele land loopt, is een initiatief van de stichting Buxtehude Nederland (artistiek adviseur: Ton Koopman). Na twee afleveringen, in Groningen en Nijmegen, is sprake van toenemende belangstelling.

Artistiek adviseur Ton Koopman: "Ik kan het alleen maar toejuichen dat steeds meer muziekliefhebbers de intrigerende schoonheid van Buxtehude's muziek op het spoor komen. Ze weten meestal wel van de prominente rol die Buxtehude in de levensgeschiedenis van de jonge Johann Sebastian Bach heeft gespeeld. En wellicht kennen ze al enkele orgelwerken van de componist. Maar nu ontdekken ze concreet de eigen kracht en enorme uitstraling die Buxtehude's muziek heeft, met name zijn cantates en ensemblesonates. Het gaat mij nog te ver om van een star-is-born effect te spreken, maar het gaat wel die kant op, denk ik."

Concert in Zwolle
De Buxtehudeconcertserie, die komende zaterdag Zwolle aandoet (Grote Kerk), met Wolfgang Zerer aan het orgel en met het barokensemble van het Koninklijk Conservatorium uit Den Haag, is voortgekomen uit een idee van Ton Koopman.

Met het einde van zijn meerjarige Bach-cantateproject in het zicht, wilde hij enkele jaren geleden "de deur openen", aldus de barokmusicus en Leidse hoogleraar-musicologie, voor een componist die maar heel ten dele relevant wordt geacht voor en in het concertleven.

Ton Koopman: "Natuurlijk zal Buxtehude altijd gelinkt blijven aan Bach: zijn historisch-biografische bekendheid is daardoor immers tot stand gekomen. Maar hij is een musicus in his own right. En dit wil ik naar voren doen brengen, onder andere met de landelijke concertserie".

Overige concerten
De Buxtehude-concertserie gaat naar verschillende plaatsen: na Zwolle (komende zaterdag) naar Bolsward (29 september), Maastricht (6 oktober), Amsterdam (13 oktober), Kampen (20 oktober) en Dordrecht (27 oktober).

In november 2007 zal in Leiden en Den Haag een Buxtehude Festival worden gehouden, met een internationaal symposium en een reeks concerten en masterclasses.

Voor uitgebreide gegevens over bovengenoemde activiteiten: www.buxtehude2007.nl

Slotconcert in Leiden
Op 10 november 2007 wordt het Buxtehude-herdenkingsjaar 2007 afgesloten met een groot concert in de Hooglandse Kerk in Leiden door het Amsterdam Baroque Orchestra & Choir olv Ton Koopman.

Voor uitgebreide gegevens: www.tonkoopman.nl>

[Einde Bericht]


Deel: ' Buxtehude herdenking wekt grote belangstelling '
Lees ook