De NPV veilt grootste serie eurobiljetten met een foutje


Verzameling fout gedrukte eurobiljetten fortuinlijke investering

WEESP, 20141116 -- Op 22 november gaat bij de Nederlandsche Postzegel- en Muntenveiling een serie foutdrukken van Eurobiljetten onder de hamer. Zo’n bijzondere collectie biljetten – die in de beginjaren door de strenge controles zijn geglipt – is tegenwoordig een zeldzaamheid; ze zijn niet meer in omloop te vinden. Gemiddeld leveren de foutbiljetten het zesvoudige op van de nominale waarde, met uitschieters naar 100 keer de nominale waarde. Dit is het geval bij twee 5-eurobiljetten die complete drukgangen hebben gemist; de achterzijde van de biljetten is nagenoeg blanco gebleven. De biljetten zijn afkomstig uit Duitsland, Spanje, Frankrijk, Italië, Finland, Griekenland en Nederland.

De kavels met foutdrukken zijn afkomstig van een verzamelaar die in 2002 de eerste foutdruk in handen kreeg. Na een zoektocht die hem de wereld rondbracht, heeft hij slechts 70 foutdrukken uit het jaar 2002 kunnen ontwaren. De collectie is de grootste collectie foutdrukken in de wereld. Omdat er geen foutdrukken meer in omloop komen en de collectie niet meer uitbreid, heeft de eigenaar de biljetten ter veiling aangeboden. Alle biljetten zijn bij de Nederlandse Bank gekeurd op echtheid en ook met een laser €uroscan getest.

Over de Nederlandsche Postzegel- en Muntenveiling
De Nederlandsche Postzegel- en Muntenveiling BV is opgericht in 1942. Toen in 1980 ook begonnen werd met het veilen van munten is de NPV uitgegroeid tot een internationaal veilinghuis. Specialisten bij de NPV hebben ervaring op het gebied van postzegels, posthistorie en numismatiek en beschikken over een uitgebreide collectie numismatieke en filatelistische naslagwerken.


Deel: ' De NPV veilt grootste serie eurobiljetten met een foutje '
Lees ook