Stoomweekend in Het Spoorwegmuseum


UTRECHT, 20150710 -- Op 20 september 1839, dit jaar exact 176 jaar geleden, trokken de stoomlocomotieven De Arend en De Snelheid de eerste trein in Nederland. Om dit feit te vieren organiseert Het Spoorwegmuseum jaarlijks het evenement Stoom! Op zaterdag 19 en zondag 20 september zijn er verschillende rijdende stoommachines te gast, van levensgrote stoomtrekkers tot kleinere stoommodellen. Het pronkstuk van Het Spoorwegmuseum, de Arend, wordt dit weekend onder stoom gebracht.

Dit jaar is een aantal bijzondere stoommachines te bewonderen. De grootste trekkers bieden een imposante aanblik en zijn vakkundig gerestaureerd. De topstukken hebben prachtige namen zoals ‘De Majoor’, The Elephant’ en ‘Hendrina’.
De Vereniging tot Behoud van Stoomwerktuigen komt met haar pronkstuk ‘De Majoor’, een stoomtractor die oorspronkelijk werd gebouwd voor het ontginnen van moeras- en veengronden. De Majoor werd echter tijdens de Eerste Wereldoorlog speciaal gebouwd voor het Duitse leger om kanonnen en ander zwaar materieel naar het front te slepen.

Uit 1924 stamt de 8,5 ton zware ‘Sentinel’ stoomtractor ‘The Elephant’. De machine kan niet alleen enorme trekkracht leveren maar ook als aandrijfkracht fungeren. In het verre verleden was de machine werkzaam in Zuid-Afrika en in Britse havens.
De in 1913 gebouwde ‘Hendrina’ is nog een tikkeltje zwaarder. Deze ‘Garret Showman Tractor’ komt oorspronkelijk uit Wales en werd gebruikt voor transporten over lange afstanden.
Tussen 1910 en 1940 maakte de brandweer in Gorkum gebruik van een brandweerspuit werkend op stoom. Brandspuitmeester J. de Bie sprak van een "krachtig wapen" dat tot tevredenheid van de gehele Gorkumse burgerij zo’n 30 jaar gefunctioneerd heeft. De stoomspuit is vele malen ingezet bij branden in en om Gorkum. De stoomspuit wordt getrokken door een stel paarden. De brandweerwagen is het hele weekend te gast en zal op het plein voor het Maliebaanstation te zien zijn.

Stoom!
19 en 20 september 2015
Het Spoorwegmuseum, Maliebaanstation, 3581 XW  Utrecht
Open: 10 – 17 uur, entree: €16,00 (< 4 jr en museumkaart gratis)Deel: ' Stoomweekend in Het Spoorwegmuseum '
Lees ook