Vincent van Gogh duikt in de draadjes


GRONINGEN, 20131002 -- Op 11 en 12 oktober 2013 bezoeken Vincent van Gogh en zijn broer Theo de “Breidag en Haakdag” in Groningen. Vincent is bezig om een nieuwe hobby te ontwikkelen, iets met draadjes. Wat dat is, zal in samenspraak met de bezoekers duidelijk worden…….. De “Breidag en Haakdag” is een nieuw en hip evenement dat inspeelt op de trend van dit moment: breien en haken. Voor zowel de beginnende creatieveling, als voor gevorderden en experts, is er genoeg te doen met o.a. 60 stands, lezingen, theater, 2 tentoonstellingen met brei-kunst, en gevarieerde en kwalitatieve workshops.

De hoofdgast is de Ierse ontwerpster Carol Feller. Haar ontwerpen worden op grote schaal gepubliceerd in boeken en tijdschriften, waaronder Twist Collective, Interweave Knits en Knitty. Ze woont in Cork, Ierland, samen met haar man, vier zonen en een grote hond. Haar eerste boek, 'Contemporary Irish Knits', werd uitgegeven door Wiley in augustus 2011.
Carol: 'Ik heb geleerd om te breien vele, vele jaren geleden op school, maar na een run-in met een aantal handschoenen liet ik het tot na de geboorte van mijn vierde zoon allemaal achter. Nu kan ik me mijn leven niet meer voorstellen zonder breien.' Ze streeft ernaar om kleding te ontwerpen met een verschil: niet te complex, maar nog steeds met een zeer uniek eindproduct.
In Groningen geeft Carol diverse workshops, een lezing en u kunt haar boek laten signeren.

Op zaterdagochtend 12 oktober 2013 zijn er 3 lezingen die gratis te bezoeken zijn. Carol Feller verteld over haar werk en het proces, en laat diverse voorbeelden zien. Mirja Wark uit Finsterwolde is een expert op het gebied van weven, maar ook bekend met alle andere handwerktechnieken. En Loret Karman geeft een lezing over kleur met als thema “De draadjes van Van Gogh”.

Trends in textiel
Trendwatcher Lidewij Edelkoort signaleert textiele trends. Zo worden breisels meer en meer gebruikt in de mode. In haar blog ‘Talking Textiles’ richt ze zich helemaal op de vernieuwingen in de textiele branche. Zo wordt er een link gelegd met de natuur, er zijn onderzoeken gaande naar natuurlijke materialen, garens die uit melk worden gemaakt, er wordt geëxperimenteerd met duurzame alternatieven voor katoen. Ontwerper Jan Taminiau gebruikt borduursels in zijn ontwerpen. Daarnaast leeft het breien en haken enorm op internet en binnen alle social media kanalen. De QR-code van de breidagen is dan ook omgezet in een breipatroon en de gebreide versie is in Groningen te bewonderen, en te scannen.

[QR-code gebreid]


Techniek verbeteren
Als ervaren breier kun je nog altijd je techniek verbeteren. U leert het van de beste docenten, die behoren tot de top van de breiwereld. Zo geven The Dutch Knitters een workshop ‘Twijnend breien’ en ‘Haapsalu shawls uit Estland’. Deze mateloos populaire technieken worden al veel gebruikt in Nederland, de ins en outs leer je van Carla en Hilly.

Een andere techniek is kantbreien. Ontwerpster en Neerlands ‘Queen of lace’ Monique Boonstra van Kantwerk, geeft les aan beginners én aan gevorderden. En patentsteek-specialiste Nancy Marchant, bekend van haar ontwerpen die ze vroeger voor het tijdschrift Ariadne scheef, geeft een workshop in het verwerken van 2 kleuren garens in de patentsteek. Andere technieken die aan bod komen zijn o.a. breien en haken met kralen, spinnen en tolspinnen en technieken zoals Entrelac.

Kleur, kleur, kleur
Loret Karman (1958) is een onafhankelijke en gepassioneerde colorist en garenontwikkelaar. Zij is opgeleid in textiele werkvormen en heeft een eigen atelier in Amsterdam. Haar bedrijf Loret Karman Handdyed Yarns & Knitting produceert handgeverfde breigarens, met groot respect voor ambachtelijke technieken. Elke meter garen gaat door Lorets eigen handen, van begin tot eind. Steeds weer zoekt ze naar materialen van hoge kwaliteit, die duurzaam en dicht bij huis worden geproduceerd. Ze ontwikkelt haar garens samen met Europese spinnerijen, werkt samen met ambachtelijke pigmentmakers en betrekt grondstoffen uit haar nabije omgeving.
Loret Karman organiseert, samen met het bedrijf ‘de TOREN van Klinker’, het volledige programma op het gebied van ‘Atelier Kleur (ver)Garen’.

In het Atelier worden doorlopend workshops van 45 minuten gegeven. Helemaal in het teken van kleur en technieken die daarmee te maken hebben. Per dag zijn er 7 sessies die op elk heel uur starten. De bezoeker kan een strippenkaart kopen voor 3 workshops.
Een greep uit het Atelier programma:  ‘Breien met handgeverfde garens’ door Puk Vossen, ‘Kleur in breien’ door Loret Karman, ‘Breien voor mannen’ en ‘Kabels en kleur’ door Christopher Kale. Ontwerpster Leslie Eisinger geeft ‘Intarsia’ en ‘machinebreien versus handbreien’. Bezoekers kunnen hun streng garen gratis opwinden in het garenwindstation, je kunt je nagels laten lakken in de kleur van je breiwerk en er is een gratis Eerste Hulppost voor Breien en Haken. Uiteraard is het zeer uitgebreide programma op de website na te lezen.

Breidag en Haakdag
11 en 12 oktober 2013 in de Der Aa-kerk in Groningen
Openingstijden: van 10.00 tot 17.00 uur
Entree: € 12,50 per dag of € 20,00 voor beide dagen
Website: www.breidag.nl
Breidag is tevens te volgen op Twitter en Facebook


Deel: ' Vincent van Gogh duikt in de draadjes op Brei- en Haakdag in Groningen '
Lees ook