Duo expositie Halbe Hageman en Fred Cohenno


Kunst aan de rand van Nederland

NIEUWESCHANS, 20061229 -- Van vrijdag 12 januari t/m zondag 4 maart exposeren Halbe Hageman (olieverfschilderijen) en Fred Cohenno (keramiek) hun werk in Galerie Ka in het Groningse Nieuweschans.

Halbe Hageman is geboren in Norg (Drenthe) op 4 augustus 1946 en was als kind al gefascineerd door kleuren die expressionisten in hun werk gebruiken. Zijn eerste echte confrontatie met de schilderskunst vond plaats toen Hageman in contact kwam met Arie Zuidersma. Als oud lid van de 'Groninger Ploeg' wordt Zuidersma nog steeds gezien als de laatste 'Ploeger'. De aanwijzingen en adviezen van Zuidersma zijn een grote steun geweest in de ontwikkeling van Halbe als beeldend kunstenaar.

Het landschap vormt n van de belangrijkste onderwerpen in zijn werk en is, ondanks het van de realiteit afwijkende en intense kleurgebruik, toch altijd als zodanig herkenbaar. Een ander belangrijk onderwerp in het werk van Hageman is de vrouw. Hij schildert beelden die meestal voortkomen uit zijn droomwereld. Soms worden daar ook gedichten bij gemaakt.

Fred Cohenno maakt als keramist vooral abstracte objecten die meestal bestaan uit strakke vormen. Hij wordt daarbij genspireerd door 'De Kimono' die hij dan ook in allerlei varianten vormgeeft. Cohenno werkt graag met grove chamotte, en laat de structuur daarvan ook zien, maar vindt het werken met porceleinklei eveneens een uitdaging.

Cohenno bouwt de objecten op met platen, stroken en rollen tot de gewenste vorm. Naast de gebruikelijke stook in een elektrische oven combineert hij werk met Raku-gestookte onderdelen. Op dit moment werkt Fred Cohenno ook veel met brons en messing en combineert deze materialen met zijn grotere objecten. Hiervan zullen ook enkele werken in Galerie Ka tentoongesteld worden.

Galerie Ka, Voorstraat 47 Nieuweschans, is open op vrijdag, zaterdag en zondag van 13.00 tot 17.30 uur en na afspraak (0597 52 22 99). Op www.galerie-ka.nl en www.kunstaanderandvannederland.nl vindt u altijd actuele informatie.


Deel: ' Duo expositie Halbe Hageman en Fred Cohenno '


Lees ook