Beroering onder Zweden bij veiling twaalf brieven


Nederlandsche Postzegel- en Muntenveiling veilt brieven uit 19e eeuw van Nederlandse afstammeling de Geer

Weesp, 20140326 -- De enveloppen van briefwisselingen uit 1856, van een telg van de Geer, worden op vrijdag 28 maart bij de Nederlandse Postzegel- en Muntenveiling in Weesp geveild. In 1644 verkocht de grote kanonnen-producent Lodewijk de Geer, een complete marine, bestaande uit 32 schepen met zeelieden, wapentuig en officieren aan Zweden. Ter betaling van de vloot verkreeg De Geer de exploitatierechten van enkele ijzerertsmijnen in Zweden. Enveloppen van briefwisselingen uit 1856, van een telg van de Geer, worden op vrijdag 28 maart bij de Nederlandse Postzegel- en Muntenveiling in Weesp geveild.

Nederlandsche Postzegel- en Muntenveiling veilt brieven uit 19e eeuw van  Nederlandse afstammeling de Geer.De interesse uit Zweden voor de brieven is ongekend groot; naast aanmeldingen voor telefonische biedingen zijn enkele Zweden ook afgereisd naar Nederland om bij de veiling hun bod uit te brengen. 

Minister President

Politicus en afstammeling Baron Louis Gerhard de Geer correspondeerde met familie in Nederland in zijn periode als rechter bij het Hof van Cassatie in Göta, Zweden. De enveloppen die ter veiling zijn aangeboden zijn van zeer hoge kwaliteit zonder roest of watervlekken en laten duidelijke stempels zien van de steden waarlangs de brieven zijn gegaan. De Geer was de eerste Minister President van Zweden, zijn zoon zou later in zijn voetsporen treden en werd voor de duur van 121 dagen Minister President van Zweden.

Nederland-Zweden

In 1634 kocht Louis de Geer het Huis met de Hoofden op de Keizersgracht in Amsterdam, inclusief de schilderijen en de bloembollen. In deze periode vormde dit huis ook een gastvrij ontmoetingspunt van vrijdenkers die in het tolerante Amsterdam een veilige haven vonden. Vader en Zoon de Geer vertrokken in 1644 met hun verkochte vloot naar Zweden, de zoon bleef achter en heeft de mijnen zeer succesvol geëxploiteerd. De Zweedse tak van de familie laat een rijkere geschiedenis dan de in Nederland achtergebleven tak. Het huis dat De Geer in Stockholm bewoonde is thans het Nederlands ambassadegebouw.

Over de Nederlandsche Postzegel- en Muntenveiling B.V.
De Nederlandsche Postzegel- en Muntenveiling B.V. is opgericht in 1942. Toen in 1980 ook begonnen werd met het veilen van munten is de NPV uitgegroeid tot een internationaal veilinghuis. Specialisten bij de NPV hebben ervaring op het gebied van postzegels, posthistorie en numismatiek en beschikken over een uitgebreide collectie numismatieke en filatelistische naslagwerken. Jaarlijks houdt de NVPH vier veilingen.Noot voor redacties:

Deel: ' Beroering onder Zweden bij veiling twaalf brieven '
Lees ook