Gratis gezonde kerstmenu's en tips voor de feestdagen van Dietist.nl


Gratis kerstmenu's en concrete tips om de kerst verantwoord door te komen

NIJMEGEN, 20091207 -- Mensen die verantwoord een kertdiner willen vormgeven kunnen op de website www.dietist.nl terecht voor gratis gezonde kerstmenu's. De kerstmenu's zijn op de website te downloaden, compleet uitgewerkt met menukaart, recepten en bereidingsinstructies. Er is geprobeerd de calorien te beperken zonder op de smaak en uitstraling in te leveren. Naast een paar traditionele menu's is er ook gekozen voor een gourmet menu omdat veel mensen tijdens de feestdagen gourmetten.

Ditiste Leonie Donkers vertelt: "De feestdagen staan weer voor de deur. De tijd van het jaar dat veel mensen kilo's aankomen. Hoe komt dat nou? Tijdens de feestdagen heeft iedereen extra vrije tijd en men weet niet altijd hoe ze deze tijd in moeten delen. Eten uit verveling is tijdens deze dagen dus een extra groot probleem. Voor sommige mensen staan er saaie activiteiten op de agenda zoals dat lang uitgestelde bezoekje aan de schoonfamilie. Tijdens deze dagen is de verleiding voor al het lekkers dat op tafel staat dan ook veel groter, u wordt constant blootgesteld aan lekker eten. Mede door de vele vragen van clinten in onze ditistenpraktijk en aan de dietist via het online advies hebben wij besloten enkele concrete gezonde suggesties te doen voor de kerst in de vorm van uitgewerkte kerstmenu's."

Hoe kunt u gewichtstoename met de feestdagen dan eigenlijk voorkomen? Ditiste Leonie Donkers heeft een aantal concrete tips: "Zoek afleiding op de dagen zelf, ga een lekker stukje wandelen of fietsen of onderneem een andere activiteit die u zelf leuk vindt. Zolang de feestdagen nog niet begonnen zijn, haal dan ook niet al dat lekkers in huis en zet het niet op tafel. Wat u niet in huis heeft en wat u niet voor uw neus heeft staan, daar kunt u ook niet naar verlangen of door verleid worden op momenten dat de verveling toeslaat (ga rond deze tijd dan ook niet met honger naar de supermarkt en maak een lijstje om te voorkomen dat de lekkernijen alsnog in uw mandje belanden).

Wat wij meestal adviseren is 1x per dag mee te doen op de betreffende feestdag zelf. Vaak wordt er tijdens de feestdagen zowel bij het ontbijt, lunch als de avondmaaltijd (en vaak ook nog tussendoor) zeer uitgebreid gegeten en gesnoept. Wanneer u van tevoren voor uzelf de keus maakt om bijvoorbeeld alleen de avondmaaltijd gezellig mee te doen dan kan het ontbijt bijvoorbeeld voor een keertje worden overgeslagen (meestal ligt u toch al langer in bed op deze dagen). Een magere lunch waarbij u kiest voor gezonde normale producten als volkorenbrood (neem dan ook minder sneen brood als normaal), dieethalvarine, 20+ kaas, magere vleeswaren of zoet beleg etc. zorgen ervoor dat u uzelf bijvoorbeeld in de avond wat meer kunt permitteren.

Om de balans tussen de inname en verbranding van calorien redelijk stabiel te houden tijdens de feestdagen is het, zoals eerder vermeld, verstandig om iets aan beweging te doen op de dag zelf. Ga bijvoorbeeld gezellig met de familie in de bossen wandelen, laat de hond eens vaker uit of ga in de ochtend voor alles begint alvast sporten (doordat u zo uw best heeft gedaan denkt u ook nog eens eerder na voordat u zich tegoed doet aan bijvoorbeeld zo'n banketstaaf). Door deze extra beweging verbrandt u extra calorien en is de schade na de feestdagen minder groot.

Wat ook een optie is: ga een paar weken voor de feestdagen en vooral ook tussen de feestdagen in extra sporten en let extra op uw eten. Zo kunt u nog een paar kilo kwijtraken voor de feestdagen beginnen. Natuurlijk is het ook dan niet aan te bevelen om tijdens de feestdagen helemaal los te gaan maar u hebt wel een buffer opgebouwd waardoor u na de feestdagen niet zwaarder bent geworden in vergelijking met uw startpunt.

Natuurlijk kunt u na de feestdagen altijd bij ons terecht indien een en ander niet helemaal volgens plan is verlopen. Het blijft natuurlijk een tijd van gezellig samenzijn en daar hoort eten en drinken natuurlijk bij." Onze dietiste is u daarbij graag van dienst!

Dietist.nl


Deel: ' Gratis gezonde kerstmenu's en tips voor de feestdagen van Dietist.nl '
Lees ook