Grootste verzamelbeurs van Europa in weekend van 20 en 21 november


Uitreiking Dutch Collector Award 2010 en Verborgen Geheimen in de Keukenkast

UTRECHT, 20101104 -- De nieuwste editie van de VerzamelaarsJaarbeurs vindt plaats in het weekend van zaterdag 20 en zondag 21 november in de Jaarbeurs Utrecht en besteedt speciale aandacht aan de geschiedenis van de Nederlandse eetcultuur en de stripkunst. Bezoekers van de grootste verzamelbeurs van Europa kunnen 200 voorwerpen uit de Nederlandse volkskeuken bezichtigen, evenals honderden striptekeningen van de Franse verzamelaar Manuel Decker. Verder zijn er nog talloze andere bijzondere voorwerpen te zien en te koop, verdeeld over tweeduizend kramen. Van porseleinen poppen tot design artikelen, en van serviesgoed tot antieke meubels. Ook wordt tijdens de beurs de Dutch Collectors Award 2010 uitgereikt.

Verborgen geheimen in de keukenkast
Carolina Verhoeven, fervent verzamelaar en grote kenner op het gebied van de Nederlandse culinaire geschiedenis, exposeert ruim 200 items uit de Nederlandse volkskeuken. Dit doet zij in samenwerking met het Nederlands Centrum voor Volkscultuur. Zo is er traditioneel kook- en keukengerei te zien, zoals koektrommels, pollepels, snijbonenmolens en een unieke handgemaakte aardappelrasp uit 1918, vervaardigd van platgedrukte conservenblik. Bezoekers kunnen boeken inkijken met oude recepten uit de oorlogstijd en hun eigen kookgerei meenemen voor taxaties. Daarnaast geeft Verhoeven demonstraties van een ouderwetse techniek voor het conserveren van voedsel - `inmaken' - en kan het publiek het resultaat bekijken en proeven. Ook bakt zij speculaaskoekjes volgens recepten uit de 17de, 18de en 20ste eeuw en laat die proeven aan de bezoekers van de beurs. Wie interesse heeft in een gesigneerd exemplaar van het boek Alleen de geur blijft hangen kan hiervoor ook bij Verhoeven terecht. De expositie zal worden ondersteund door het Nederlands Centrum voor Volkscultuur uit Utrecht.

Dutch Collector Award 2010
Tijdens de beurs wordt de Dutch Collector Award voor de tweede keer uitgereikt aan verzamelaars uit vier verschillende categorien met de meest opvallende collecties. Nominaties worden bepaald door de redactie van Tussen Antiek en Verzamelen en de prijs wordt op zaterdag uitgereikt door de heer Jacques d'Ancona.

Beroemde stripfiguren
De Franse collectioneur Manuel Decker verzamelt al vanaf eind jaren `60 alles wat te maken heeft met stripverhalen op platenhoezen. Op de beurs toont hij 200 items uit zijn collectie met bekende afbeeldingen van onder meer Asterix & Obelix, Guus Flater, Babar, Kuifje en Lucky Luke. Manuel Decker is aanwezig op de VerzamelaarsJaarbeurs om zijn overzichtsboek Disques et Bande Dessine, met 700 illustraties van unieke en zeldzame platen, te signeren.

VerzamelaarsJaarbeurs 2010 - Jaarbeurs Utrecht
Zaterdag 20 november (9.00-17.00 uur), zondag 21 november (10.00-17.00 uur)
Entreeprijs aan de kassa: 12,- (kinderen tot en met elf jaar gratis) Meer informatie, voorverkoop en filmbeelden zijn te vinden op de website. www.verzamelaarsjaarbeurs.nl


Deel: ' Grootste verzamelbeurs van Europa in weekend van 20 en 21 november '
Lees ook