dinsdag, juni 18, 2024
spot_imgspot_img

Populaire artikelen

spot_img

Gerelateerd

Alles over een e-bike accu en lader

Nederland is altijd al hét fietsland bij uitstek geweest. De laatste jaren is echter wel een grote verandering zichtbaar als het gaat om het type fiets waarop mensen rijden, het aandeel fietsen met trapondersteuning wordt namelijk steeds groter. In 2020 werden al ruim een half miljoen elektrische fietsen verkocht, het ging hierbij om de helft van de verkopen. Hoewel momenteel nog maar ongeveer vijftien procent van het totale aantal fietsen in ons land elektrisch is, zal dit de komende jaren nog wel oplopen. Hoe zit het eigenlijk met de accu en een lader voor een elektrische fiets?

Tips voor het behoud van de accu van een elektrische fiets

De motor van een e-bike verbruikt stroom, die opgeslagen is in de accu. De accu is het onderdeel van de fiets, dat de meeste aandacht nodig heeft. Ga je goed met de accu om, dan kun je er lang van genieten. Je verlengt de conditie en de levensduur door de accu op de juiste wijze te gebruiken en op te laden.

Zo is het onder meer belangrijk de accu liever niet helemaal leeg te laten lopen. Je kunt hem na iedere rit opladen. De eerste paar keer is het overigens het beste om de accu te gebruiken totdat deze nog twintig procent heeft en hem daarna weer volledig op te laden. Moet de accu opgeladen worden? Laat deze dan nooit langer dan 24 uur aan de lader liggen, en ontkoppel hem zo snel mogelijk zodra hij opgeladen is. Laad een accu bij voorkeur op kamertemperatuur op tussen de 10℃ en 25℃. Batterijen houden over het algemeen niet erg van kou of warmte.

Gebruik je je elektrische fiets een tijdje niet? Laad de accu dan op tot minimaal vijftig procent voordat je hem weglegt. Vervolgens is het aan te raden de accu iedere twee weken wederom tot minimaal vijftig procent op te laden. Ook het bewaren van de accu voor langere tijd doe je het liefst op kamertemperatuur.

Tips voor het kiezen van de juiste lader voor een accu

Het opladen van de accu van je e-bike doe je met een lader of voedingsadapter. Deze verbindt de accu met het stopcontact. Koop je een nieuwe elektrische fiets, dan zit er een adapter bij. Maar heb je een tweedehands e-bike gekocht en heb je geen adapter erbij gekregen? Of is je adapter kapot of kwijt? Geen nood, je kunt een e-bike lader namelijk ook gewoon los kopen.

Om de juiste adapter te kiezen die compatibel is met de accu van je fiets is het belangrijk om op bepaalde zaken te letten. Kijk allereerst naar het type aansluiting. Alleen al voor een elektrische fiets van Gazelle zijn er namelijk maar liefst zes verschillende motoren en accu’s. Kijk daarnaast ook goed naar voltage, ampère en vermogen. Tip: vaak staat op de verpakking of bij een artikel in een webshop voor welke accu’s een bepaalde lader geschikt is, maar doe bij twijfel altijd nog navraag.

Stijgende populariteit van elektrische fietsen

Een elektrische fiets alleen maar iets voor ouderen? Dat is allang een achterhaald idee. Vandaag de dag hebben nog meer doelgroepen de elektrische fiets ontdekt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan schoolgaande kinderen die lang afstanden moeten afleggen, en forenzen. Vooral tijdens de coronacrisis is het aantal mensen dat de fiets gebruikt voor woon-werkverkeer sterk gestegen, mede dankzij de restricties die gelden in het openbaar vervoer.

Populair